Легендата на холандския футбол Йохан Кройф осмя Реал Мадрид с думите, че е нелепо клуб от такъв калибър да е печелил Примера дивисион само веднъж през последните 7 години.

Наставникът, който е сред историческите фигури за кръвния враг на „белия балет“ - Барселона, направи кратък анализ на сезона в различните първенства.

„Финалът между Ювентус и Барселона в Шампионската лига е дора демонстрация на това, което видяхме през сезона, в който италианският и испанският футбол доминираха. В Шампионската лига имаше два испански и един италиански тим в полуфиналите, а в Лига Европа беше същото. Това казва достатъчно“, каза Кройф.

„Висшата лига на Англия беше разочароваща. Нито един техен тим не стигна до финалните етапи в евротурнирите. Това за пореден път показва, че парите не са всичко, че спортният успех не може да се купи. Пари Сен Жермен и Манчестър Сити имаха повече пари за харчене от Ювентус например.“

„Юве заслужава огромно уважение за това, което постигна дотук. Не много отдавна те бяха в Серия Б, но се върнаха силни и изградиха нов проект, който потръгна. Стилът им на игра също допринесе за успехите, понеже феновете не обичат футбола, който се играе в името на резултатите. Пирло е един ветеран, който показа, че простата игра може да бъде атрактивна.“

„Нелепо е, че Реал Мадрид имат само една титла на Испания в последните 7 години. Ако беше само веднъж, нямаше да бъде проблем, ала неприемливо да губиш в толкова много години. Това е разликата с Барселона – в Барса всеки помага на другия да отбележи гол. В последните мачове започваме да се съмняваме дали някой играч на Реал е склонен да подаде на съотборник. Подобно поведение се превръща в проблем за печеленето на титли“, завърши Кройф.