Клубният световен и европейски шампион Реал Мадрид победи "икономично" Шалке 04 с 2:0 в първи осминафинален сблъсък от Шампионската лига на препълнения „Фелтинс арена“ в Гелзенкирхен. За разлика от двубоя между двата тима през миналия сезон в същата фаза на турнира, когато „кралете“ разкостиха своя противник с 6:1, този път възпитаниците на Карло Анчелоти бяха доста пестеливи.

Въпреки предпазливата си игра, Реал успя да вземе своето и ще посрещне немския тим на реванша с два гола преднина. Точни за „белите“, които в този мач играха с третия си розов екип, бяха Кристиано Роналдо и Марсело.

Победата бе десета поредна за Реал в Шампионската лига, като по този начин носителят на трофея изравни Байерн по този показател.

Дебют за Реал Мадрид в Шампионската лига направи Лукас Силва, докато за домакините първия си мач в Европа записа 19-годишният страж Тимон Веленройтер, който на няколко пъти показа завидни умения на вратата на Шалке.

Докато Веленройтер дебютира в европейските клубни турнири, на другата врата, Икер Касияс застана под рамката за 150-ти път, което го нареди на осмо място по участия в Европа, заедно с легендата на Ливърпул Джейми Карагър.

Феновете на Шалке преди първия съдийски сигнал

източник: Gulliver/Getty Images

Двубоят на „Фелтинс арена“ започна доста скучно, като в първия четвърт мач на срещата, двата тима почти не успяха да се затруднят. Единствено домакините успяха да стигнат до два корнера пред Икер Касияс, но отбраната на испанците се справи без особени проблеми.

В 14-ата минута Шалке получи правото да изпълни пряк свободен удар фронтално срещу вратата на Реал, но ударът на Аого срещна главата на Пепе. Пет минути по-късно Аого бе изпуснат отляво, но стреля прибързано и прати топката високо над вратата.

Шалке

източник: Gulliver/Getty Images

Следващата възможност в мача отново бе за Шалке. Хунтелаар успя да се освободи от опеката на бранителите в „розово“ и стреля силно с левия крак, но Касияс плонжира и изби топката.

Въпреки лекото териотриално предимство на „миньорите“ в началните минути, футболистите на Реал нанесоха своя удар в 26-ата минута. След атака по дясното крило, Карвахал бе оставен абсолютно сам, огледа се и центрира прецизно топката на главата на Кристиано Роналдо, който се извиси и с лекота отбеляза за 1:0. Голът бе под номер 37 за португалеца през този сезон и негов 73-ти в Шампионската лига изобщо.

Реал Мадрид

източник: Gulliver/Getty Images

Попадението на Реал пречупи устрема на домакините, които започнаха да допускат все повече грешки в средата на терена. В 31-ата минута 19 годишният Тимон Веленройтер трябваше да се намесва решително след удар на Карим Бензема. Младокът отново показа класа само няколко минути по-късно, когато Кристиано Роналдо стреля от пряк свободен удар, но вратарят на домакините бе на висота. Нарушението за фаула бе извършено от Боатенг, който получи жълт картон и ще пропусне реванша на „Сантяго Бернабеу“.

В минутите до края на първата част Реал Мадрид изцяло взе инициативата и не позволи на своя противник да осъществи опасни атаки към Икер Касияс.

В 75-ата минута футболистите на Шалке пропуснаха и най-чистата си възможност. След грешка в отбраната на гостите, Плате получи топката пред наказателното поле на Реал и без забавяне отправи страховит удар, но топката срещна напречната греда. При добавката на Учида Икер Касияс улови.

Интригата в срещата бе убита в 79-ата минута, когато Марсело отбеляза прекрасен гол. След пробив по лявото крило на ристиано Роналдо, португалецът преодоля двама противници и пусна пас към Марсело на границата на наказателното поле. Бранителя пое и стреля изключително точно по диагонала, пращайки топката неспасяемо в сглобката на вратата.

Марсело получава поздрави от Карло Анчелоти

източник: Gulliver/Getty Images

Така Реал взе очаквана победа и спокойно очаква реванша на „Сантяго Бернабеу“, който ще се играе на 10-ти март.

ШАЛКЕ 04 – РЕАЛ 0:2

0:1 Роналдо 26', 0:2 Марсело 79'

„Фелтинс арена“, Гелзенкирхен

Рефер: Мартин Актинсън (Англия)

Шалке: Веленройтер, Учида, Хьоведес, Матип, Настасич, Аого, Хьогер, Нойщрфтер, Боатенг, Чупо-Мотинг, Хунтелаар

Реал М: Касияс, Карвахал, Варан, Пепе, Марсело, Лукас Силва, Кроос, Иско, Бейл, Бензема, Роналдо