Реал Мадрид обърна Атлетико Мадрид от 0:1 до 4:1 в големия финал на Шампионската лига, в продълженията, и сбъдна голямата си мечта, на целия клуб, и на милионите "бели" фенове по света - да спечели ДЕСЕТАТА титла от най-престижния клубен турнир!

Атлетико откри резултата и водеше до 93-та минута, но Реал изравни в добавеното време, и след това вкара три гола във второто продължение, за да стигне до невероятните 10!

След 12 години пауза, "кралският клуб" си върна короната на №1 в Европа.

Трофеите на Реал в Шампионската лига: 1955–56, 1956–57, 1957–58, 1958–59, 1959–60, 1965–66, 1997–98, 1999–2000, 2001–02, и 2013-14!

Карло Анчелоти става най-титулованият старши треньор в Шампионската лига, в новия й формат, с третата си купа, колкото има само още Боб Пейсли. Анчелоти има общо пет трофея от ШЛ.

Атлетико Мадрид игра на финал за втори път в историята си, след 40 години, и хвърли всички сили до последно, но без голмайстора си Диего Коща, и срещу мощта на Реал, не успя да издържи на 120 минути.

В първите пет минути Реал владееше инициативата и държеше топката пред наказателното поле на Атлетико, но в седмата минута "дюшекчиите" организираха първа интересна атака, и малко не остана на Диего Коща да засече с глава топката в пеналта.

Само три минути по-късно дойде и големият удар за Атлетико, след като Диего Коща не успя да продължи мача. Без да стане ясно дали нещо се е случило с голмайстора на "дюшекчиите", бе извършена смяна, и Адриан се появи вместо него в 9-та минута. Това е и втората най-ранна смяна в историята на европейските финали. Коща бе премереният риск за Симеоне, тъй като бе контузен преди мача, и въпреки опитите да бъде вдигнат за битката, явно нямаше как да продължи.

Диего Коща напусна още в деветата минута

източник: Gulliver/GettyImages

Опасен удар на Раул Гарсия в 13-та минута прелетя покрай вратата на Икер Касияс. Девет минути по-късно Лука Модрич получи шанс да изпълни опасен пряк свободен удар, но той попадна право в ръцете на Куртоа.

Серхио Рамос изчисти много лошо една топка в 25-та минута, и за късмет на Касияс тя не намери очертанията на вратата му, а излезе само в корнер.

Напрежението дойде в повече и на двата отбора, и Раул Гарсия фаулира грубо Анхел Ди Мария и получи първия жълт картон в мача, а заради опита си да раздава справедливост, Серхио Рамос си изпроси също глупаво официално предупреждение. Изпълнението от фаула в ситуацията се падна на Роналдо, но отново Куртоа бе на мястото си.

Най-чистото голово положение дойде в 32-та минута, когато Тиаго изпусна Гарет Бейл, той набра страшна скорост и влезе в наказателното поле през центъра, стреля силно, но Куртоа спаси!

Реал Мадрид обаче бе пратен в догонващия ъгъл в 36-та минута, след невероятна грешка на Икер Касияс и отбраната пред себе си. Диего Годин остана на една линия с защитата, докато съотборниците му се изтегляха, за да не останат в засада, и бе изпуснат от "белите", за да чукне топката над излезлия напред Касияс. Стражът на Реал се опита да се хвърли назад, и да извади топката от мрежата си, но бе твърде късно.

1:0 за Атлетико!

Годин стана и първият уругваец, разписвал се във финал на Шампионската лига.

Атлетико откри резултата в 36-та минута

източник: Gulliver/GettyImages

Пет минути по-късно и Адриан опита с глава да застраши вратата на Реал, но ударът му мина над напречната греда.

Все пак, първото полувреме приключи с аванс за Атлетико, и остави само 45 минути на Реал да гони обрат.

В 53-та минута "белият балет" получи шанс да изпълни пряк свободен удар на идеална позиция за Роналдо и Бейл, и португалецът шутира по страхотен начин, но още по-добре, Куртоа реагира и спаси летящата под гредата топка.

Адриан застраши отново вратата на Реал в следващите минути и постави под напрежение "кралския клуб", но опитите на Атлетико не доведоха до втори гол.

Карло Анчелоти предприе първите си смени в 59-та минута, когато на терена се появиха Марсело, вместо Фабио Коентрао, и Иско на мястото на Сами Кедира. В състава на Реал обаче си личеше страшно много дупката, оставена от наказания Чаби Алонсо.

В 62-та минута Серхио Рамос центрира отляво, и сантиметри разделиха Кристиано Роналдо и Карим Бензема от това да засекат топката в мрежата.

Големият финал в Шампионската лига

източник: БГНЕС

Раул Гарсия отстъпи мястото си на Хосе Соса в 66-та минута, за повече свежест в състава на Диего Симеоне.

В минутите около 70-та логично Реал опита вече по-трайно да натисне съперника, но оставяше много пространства на Атлетико, и Давид Вия за малко не изненада Касияс в 72-та минута.

Ударите на Бейл и Иско пък преминаваха без успех покрай гредите, и Реал продължаваше да изостава в резултата, четвърт час преди края.

Гарет Бейл направи нов пропуск в 77-та минута, след като проби отдясно, влезе в наказателното поле и шутира неточно. В рамките на минута, около 83-та, отново "белите" пропуснаха две отлични възможност, след разбърквания в пеналта, но нямаше кой да нанесе решителен завършващ удар.

Когато секундите изтичаха неумолимо за Реал, Серхио Рамос прати мача в продължения с поредния си жизненоважен гол!

Точно преди да започне да тече последната минута от добавените пет към редовните 90, Лука Модрич центрира от корнер, и Рамос с глава засече във вратата на Атлетико!

1:1!

Времето не стигна за повече опасни атаки, и така дойде краят на редовното време, а финалът отиде в продължения!

Големият герой за Реал - Серхио Рамос - отпразнува и първото си дете с гол в ШЛ

източник: Gulliver/GettyImages

За 16-ти път в историята, финал в ШЛ отива на продължения. В 10 от тези случаи, крайният победител се решава от дузпи. За последно през 2012-та, Челси победи Байерн Мюнхен.

Първото продължение на "Ещадио да Луж" премина без някакви чисти голови ситуации, Реал не успя да се възползва от няколко разбърквания в наказателното поле на съперника, докато Атлетико съвсем за кратко бе в полето на Касияс, и разчиташе предимно на изсипани топки.

Реферът Бьорн Куиперс си навлече гнева на Диего Симеоне в края на първото продължение, но след като се навика на арбитъра, старши треньорът се успокои.

Удар на Лука Модрич бе сред любопитните моменти във второто продължение, но Диего Годин бе по-близо до гола, в 109-та минута, когато стреля опасно с глава, но този път Икер Касияс не сгреши.

В 110-та минута Гарет Бейл оправда всичките милиони за себе си, като реализира за 2:1!

Гарет Бейл с втория гол в мача окрили победата на Реал

източник: Gulliver/GettyImages

Анхел Ди Мария проби отляво, влезе в пеналта и шутира остро от малък ъгъл, Тибо Куртоа отрази, но топката кацна на главата на Бейл, Алдервейрелд се подхлъзна до него, и остави уелсеца да отбележи!

В 119-та минута Марсело на практика донесе трофея на Реал, като отбеляза от разстояние, с грешка и на Куртоа, за 3:1!

Кристиано Роналдо все пак се разписа във финала, от дузпа, отсъдена за фаул срещу самия него вече в добавените минути на продълженията за 4:1!

Мачът завърши и с неприятни сцени, след като Диего Симеоне влезе в разпра с Рафаел Варан, и нахлу на терена, търсейки справедливост. Оказа се, че младият французин е изритал топката по посока пейката на Атлетико, което е запалило искрата на треньора.

Секунди по-късно прозвуча и последният съдийски сигнал, и Реал отново бе шампион на Европа! Отново, и за десети път!

***********

Реал Мадрид: 1. Икер Касияс, 15. Даниел Карвахал, 2. Рафаел Варан, 4. Серхио Рамос, 5. Фабио Коентрао (Марсело 59), 19. Лука Модрич, 6. Сами Кедира (Иско 59), 22. Анхел ди Мария, 11. Гарет Бейл, 9. Карим Бензема (Мората 79), 7. Кристиано Роналдо.

Атлетико Мадрид: 13. Тибо Куртоа, 20. Хуанфран, 23. Жоао Миранда, 2. Диего Годин, 3. Филипе Луис (Алдервейрелд 83), 6. Коке, 14. Габи, 5. Тиаго Мендеш, 8. Раул Гарсия (Соса 66), 19. Диего Коща (Адриан 9) 9. Давид Вия.