Христо Стоичков даде любопитно интервю пред испанския „Мундо Депортиво“, в което заяви, че е имал оферта от Реал Мадрид, която е била 3 пъти по-добра от тази, която предложена от Барселона. Интервюто е цитирано от “Меридиан мач“.

Камата коментира, че въпреки много по-добрите финансови условия, предложени от „белия балет“, той е скъсал чека и е избрал да играе при „блаугранас“.

„Можех да играя в Реал Мадрид. Рамон Мендоса ми даде чек, в който ми предлагаше три пъти повече от това, което получавах в Барса. Взех го и го скъсах. Казах му, че бих играл в Реал единствено, ако Джосеп Луис Нунес е президент и ако „Камп Ноу“ се премести в Мадрид“, разясни българската легенда.

„Йохан Крохф ми викаше „копеле“ на галено и постоянно ме провокираше, за да се мотивирам. Веднъж, преди мач с Тенерифе, ми каза „Да се хванем на бас за 100 хиляди песети, че няма да вкараш 2 гола утре“.

„Приех облога. Открихме резултата, но Михаел Лаудруп вкара първото попадение. Аз се разписах за 2:0 преди края на първата част. В началото на второто полувреме видях номер 8 на таблото – смени ме и не ми даде възможност да отбележа за втори път“.

„Малко след като пристигнах в Барселона, Кройф ми каза, че ще работи с мен, докато не спечеля „Златната топка“. Започна да ме мотивира на всяка тренировка. Казваше ми как да ритам с левия крак , с десния крак, той беше роден мотиватор“.

„В деня, след като получих „Златната топка“, беше сряда, влязох в съблекалнята щастлив и всички ме поздравиха, а той не ми каза нито дума. Нито на следващия ден или този след него“.

„Дойде събота, денят на мача. Във всичкия си яд вкарах 2 гола. След мача го попитах какво има, а той ми отвърна „Очаквах повече от една „Златна топка“. Такъв си беше Йохан“, завърши Стоичков.