Скандалът, който се разрази през последните дни в Челси между Диего Коста и Антонио Конте може да има сериозни последствия относно амбициите на лондончани по пътя към титлата. Само до преди няколко дни всичко на „Стамфорд Бридж“ изглеждаше безоблачно и дори загубата в лондонското дерби от Тотнъм на „Уайт Харт Лейн“ и края на поредицата от мачове без поражение не успяха да махнат усмивките на главните действащи лица. Челси е уверен лидер със 7 точки аванс пред втория, които за някои са малко, след такава победна серия, а за други са достатъчни по пътя към титлата. След разразилата се разправия между италианския мениджър и испанския нападател, основният въпрос е как това ще се отрази на борбата за титлата и дали интригата ще се завърже допълнително?

След загубата от Тотнъм и скандала между Коста и Конте, дойде големият тест – гостуването на шампиона Лестър. Челси реагира по възможно най-добрия начин и показа, че може да оцелее и без испанския нападател. Ако Конте е имал притеснение от реакцията на феновете след скандала с Коста и изваждането на нападателя от състава, то те се оказа неоснователно. Привържениците не спряха да скандират името му в мача срещу настоящия шампион, а след победата празнуваха заедно. Антонио Конте отправи ясно послание не само към съперниците на Челси, но още по-ясно и към своите футболисти. Челси ще преследва титлата с всички сили и няма никакво намерение да се отказва. Конте не е такъв човек. Играчите на Челси имат отлични отношения със своя мениджър и го уважават. Тази връзка между тях и италианеца бе създадена още от момента, в който той пристигна на „Стамфорд Бридж“ през миналото лято. Едно от първите неща, които Конте направи, бе да се организира барбекю за играчите и техните семейства, а всички бяха най-много учудени, когато той започна да си играе с децата им. От друга страна Конте държи на реда и дисциплината на играчите. Именно върху това той акцентираше в работата си в Ювентус и Италия. Този почерк му донесе успехите в кариерата до момента, с което Антонио се отличава от останалите. Конте влезе в конфронтация с една от най-големите си звезди, знаейки, че има пълната подкрепа на клуба, феновете и останалата част от играчите.

Ако може да се съди по победата на Челси над Лестър, то Конте би трябвало да бъде спокоен. Лондончани по нищо не показаха срещу „лисиците“, че Коста ще им липсва. Антонио разполага в офанзивен план с играчи, като Еден Азар, Педро и Уилиан, които могат да се справят и без Диего. „Сините“ показаха, че могат да побеждават и без големия си голмайстор. Челси може да спечели титлата без да разчита на Диего Коста. Завръщането на испанския нападател обаче, може да подейства като катализатор в съблекалнята на Челси. Присъствието на Коста може да се отрази, както негативно, така и положително. 28-годишният нападател е способен да раздели състава на групички, да забърка още допълнителни мини скандали или още по-опасното, да набере допълнителна мощ и да изригне отново, но с още по-голям деградиращ ефект.

Конте се опита дипломатично да излезе от ситуацията с твърдението, че Коста наистина страда от травма в гърба и това е причината да отпадне от сметките му за гостуването на Лестър. Италианецът е достатъчно опитен, за да знае как да се измъкне в подобна ситуация. Още повече, много категорично акцентира на факта, че говори истината. Мениджърът на Челси е достатъчно добре известен със своята безкомпромисност и бе ясно, че няма да търпи подобни своеволия още от първия ден, в който стъпи на „Стамфорд Бридж“. Присъствието на Конте в Челси гарантира тотална дисциплина, спазване на благоприличие и уважение между играчите. Италианецът внесе ред в хаоса, който бе настъпил в Челси от последния престой на Жозе Моуриньо.

Конте и Коста са два „остри камъка“, които до преди седмица, донякъде изненадващо, изглеждаха като един общ елемент, който може да действа безотказно. Италианецът не само, че успя да успокои Коста, но изглежда го бе и покорил. Испанският футболист е като преобразен на терена. Той не получава лесни картони, играе за идеята – Челси да побеждава, превърна се в истинска голова машина, която не пропуска мач без да се разпише. Коста е брилянтен за Челси под ръководството на Антонио Конте и няма съмнение в това. Нападателят е една от причините отборът да има аванс от седем точки на върха в класирането. Нещата излязоха извън контрол, когато всичко вървеше повече от добре.

По всичко изглежда, че основната причина Коста да предизвика скандала с Конте, са китайските милиони и изкушаващата заплата от 30 милиона евро на година. Мениджърът на Челси винаги е бил безкомпромисен що се отнася до това. Всеки един играч, който покаже, че парите са основната му мотивация, може да забрави да бъде част от плановете на Антонио Конте.

Все пак в Челси успяха да тушират напрежението или поне така изглеждат нещата през оградите на „Кобъм“ - до следващото изригване, което може би е гаранция, като се има предвид, че Конте е италианец, а Коста е бразилец с испански паспорт.

Антонио Конте здраво държи юздите в Челси и не е от треньорите, които ще позволят подобно поведение от страна на свой играч. Италианецът нееднократно, от началото на сезона показа, че е амбициран да спечели шампионската титла още в дебютния си сезон във Висшата лига. Цел, която той преследва устремено и няма да попречи на подобни малки камъчета да преобърнат сезона му. Конте изгради кариерата си върху всеотдайната работа и тези принципи досега му носят успех.

В интерес на Челси е, отборът да разполага с най-добрата версия на Диего Коста, но Конте и футболистите му доказаха, че са способни да се справят и без своя голмайстор в преследването на титлата и защитата на първото място. Големите изпитания предстоят в мачовете срещу Ливърпул и Арсенал само след няколко дни.