Конфедерацията на африканския футбол обяви имената на десетимата номинирани за най-добър африкански играч на годината, като половината от кандидатите за приза са от отбори от английската Висша лига.

Големият фаворит за престижното отличие е нападателят на Ливърпул Мохамед Салах, който стана голмайстор на Висшата лига през миналия сезон с рекордните 32 гола за сезона. Неговият съотборник при мърсисайдци Садио Мане също попада в десетката, като и Арсенал присъства с две имена в списъка - Алекс Иуоби и Пиер-Емерик Обамеянг.

Шампионите Манчестър Сити имат един представител сред номинираните - Рияд Марез, който изкара първата половина на годината в Лестър Сити. "Лисиците" имат свой представител в друга категория - най-добър млад играч на годината, където попада техният полузащитник Уилфред Ндиди, заедно с халфа на Милан Фрнак Кеси и десният бек на Борусия Дортмунд Ашраф Хакими, който е собственост на Реал Мадрид. В категорията за треньор на годината са отличени селекционерите на Сенегал Алиу Сисе и Мароко Ерве Ренар, макар и те да не успяха да преминат груповата фаза на Световното първенство в Русия това лято. Третият номиниран е наставникът на тунизийския тим Есперанс Мойне Шаабани.

Всички номинирани за футболист на годината на Африка:

Мохамед Салах, Садио Мане, Алекс Айоби, Пиер-Емерик Обамеянг, Рияд Марез, Андре Онана, Анис Бадри, Денис Ониянго, Мехди Бенатия, Валид Солиман.