Манчестър Юнайтед е получил уверения от УЕФА, че ще им бъде позволено да участват в Лига Европа през следващия сезон, ако Ница също се класира за турнира, въпреки ограниченията на европейския ръководен орган относно това един собственик да притежава няколко клуба, твърди Daily Mail.

УЕФА публикува актуализирана версия на своите закони миналия уикенд, в която се посочва, че в случай на два клуба от една и съща група собственици, класирани за едно и също състезание, само на един ще бъде разрешено да участва, като клубът, който завърши на по-ниско място в месното първенство, ще играе в по-слабия по сила турнир. В този случай това би бил Лигата на конференциите.

И Юнайтед, и Ница са на път да се класират за Лига Европа този сезон, което след закупуването от сър Джим Ратклиф на 25 процента от клуба от „Олд Трафорд“ доведе до опасения, че на един от клубовете ще бъде забранено да участва в Европа, като се има предвид, че британският милиардер е мажоритарен акционер във френския клуб.

Въз основа на настоящото класиране, Ница би изпреварил Юнайтед, ако правилата на УЕФА се прилагат стриктно, тъй като те са пети в Лига 1, а отборът на Ерик Тен Хаг е шести във Висшата лига.

От известно време Юнайтед разговаря с УЕФА в случай на подобен сценарий, като генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис е бил гост на „Олд Трафорд“ за мача от Висшата лига срещу Уест Хем на 4 февруари. Смята се, че тези преговори са били продуктивни, като от УЕФА е посочили, че няма да изключат Юнайтед от турнир, в който ще участва и Ница, стига да са изпълнени определени условия.

В случай, че и двата отбора се класират за ЛЕ, Юнайтед ще трябва до 3 юни да докаже, че не споделя съвместно управление на административни функции с френския клуб, което не би трябвало да се окаже твърде трудно. Като се има предвид, че Ратклиф съвсем наскоро завърши влизането си в Юнайтед, на този етап има много слаба връзка между клубовете и те не споделят общи функции, както е обичайно за други отбори, като тези от City Football Group.