Пеле е смятан за един от най-великите футболисти в историята. Единственият носител на три световни титли никога обаче не е играл в Европа. След 15 години в родния Сантос Пеле преминава в американския Ню Йорк Космос през 1975 г. (до 1977 г. преди да се откаже).

Но Пеле не е играл в Европа не заради това, че никой не го е искал. Интерес към него са проявявали Реал Мадрид и Милан, които през 50-те и 60-те отново са били водещи сили в европейския футбол.

Самият президент на Реал - Сантиаго Бернабеу, е опитал няколко пъти да подпише с бразилския магьосник. Той е говорил няколко пъти с Пеле, но бразилецът отказва поради любопитна причина.

"Не исках да напускам страната си. Чувствах се удобно там, защото харесвах как готви майка ми, а това бе важно за мен. Харесваше ми много оризът с боб, който правеше мама. Родителите ми живяха близо до моя дом в Сао Пауло. Бяхме сплотено семейство".

"Температурата винаги беше 25 градуса и плажът беше страхотен", разказва Пеле за най-силните си годините във футбола и удобството да живее и играе в Бразилия.

Първият контакт между Бернабеу и Пеле е през юни 1959 г., когато Сантос играе приятелски мач с Реал на "Чамартин" (настоящият стадион "Сантиаго Бернабеу"), но още тогава нещата не тръгват в желаната от Реал посока и трансферът не се осъществява.