Бившият халф на Байерн Мюнхен, Реал Мадрид и германския национален отбор Тони Кроос критикува обновения формат на Световното клубно първенство поради напрежението, което ще изпитат футболистите от най-силните клубове в света. В един момент играчите ще бъдат като "счупени", каза Кроос в интернет подкаст, който той води заедно с брат си Феликс.

Германецът добави, че Световното клубно първенство и Мондиал 2026 ще бъдат с лошо качество. В нов формат Световният клубен шампионат ще се проведе през следващата година от 15 юни до 13 юли в Съединените щати с 32 участници, сред които германските Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд.

Титлата със сигурност ще бъде "по-трудна за спечелване в бъдеще, но не и по-ценна" от преди, каза Кроос и добави, че самият той няма намерение да гледа мачовете от турнира.

С оглед на многото турнири, които се играят, в един момент на футболистите и феновете им "омръзва". През настоящия сезон, в който има повече мачове от Шампионската лига и Лига Европа поради обновения формат, вече е "лудост", а календарът е повече от "безотговорен".

"В един момент трябва да се събудиш и да мислиш за играчите и по-малко за парите", каза 34-годишният Кроос, който прекрати професионалната си кариера след Евро 2024.

Новият формат на Световното клубно първенство беше широко критикуван. До момента не са обявени договори за права във връзка с турнира, няма потвърдени спонсори, мачове или места за подготовка на участниците.