Преди два дни ФИФА връчи официално наградата си „Най-добрия” на полузащитника Лука Модрич и така прекъсна 10-годишната доминация на дуото Лионел Меси – Кристиано Роналдо. Изборът на хърватина предизвика серия от дискусии, особено на фона, че нито един от двамата големи на нашето съвремие не уважи събитието.

Каталунското издание „Спорт” в тази връзка реши да направи извадка с най-любопитните гласувания на капитани, национални селекционери и журналисти, които определиха триумфа на Модрич.

Лионел Меси
Като капитан на Аржентина Меси стори немислимото за мнозина – за първи път, откакто участва в анкетата, той постави Кристиано Роналдо в своя топ 3. Ла Пулга подреди избраниците си по следния начин: Лука Модрич, Килиан Мбапе и Кристиано Роналдо. Колкото до избора за Най-добър треньор, аржентинецът не включи нито един от тримата финалисти, тъй като гласът му отиде за Ернесто Валверде, Хосеп Гуардиола и Масимилиано Алегри.

Уго Лорис/Дидие Дешан
Вратарят и капитан на световния шампион, както и селекционерът на „петлите” гласуваха единствено за свои сънародници. Лорис даде вота си за Варан, Гризман и Мбапе, докато Дешан го повтори, но в различен ред: Гризман, Варан и Мбапе.

Тите/Жоао Миранда
Представителите на Бразилия не включиха Неймар в картите си. Треньорът Тите гласува за Модрич, Салах и Кристиано, докато футболистът на Интер – и капитан на „селесао” – Миранда подкрепи Кристиано, Мбапе и Меси.

Кристиано Роналдо
В качеството си на капитан на Португалия Роналдо не даде максималните 5 точки в полза на Лука Модрич. Кристиано постави Варан на първо място, Модрич като втори, а тройката му се допълни от Гризман.

Роберто Мартинес/Еден Азар
Макар че сред десетимата кандидати за The Best имаше двама белгийци (Кевин де Брюин и Еден Азар), нито треньорът, нито капитанът на „червените” дяволи ги включиха в картите си. Мартинес гласува за Модрич, Варан и Меси, докато Азар излезе с тройка Модрич-Варан-Мбапе.

Гарет Саутгейт
Английският селекционер не подкрепи единственият си сънародник, борещ се за наградата – Хари Кейн. Треньорът предпочете да даде вота си в полза на Модрич, Варан и Азар.

Лука Модрич
Големият герой на церемонията нареди по-високо Дидие Дешан отколкото Зинедин Зидан, треньорът му в Реал Мадрид, за треньорското отличие. Естествено, неговите 5 точки в категорията бяха в полза на Златко Далич, селекционерът на Хърватия.

Джорджо Киелини
Капитанът на Италия изненадващо не включи своя треньор в Ювентус Масимилиано Алегри. Той предпочете Дешан, Зидан и Саутгейт.

Серхио Рамос
Капитанът на Реал Мадрид и испанския национален отбор по традиция винаги слагаше Кристиано на първо място. Този път обаче и при него настъпи промяна – бранителят нареди Модрич пред Кристиано и Меси.

Енрике Макая
Аржентинският журналист-ветеран е отразил повече Световни първенства (16) от всеки друг в историята. Изненадващо за мнозина в неговата тройка не фигурираше Меси. Той даде гласа си за Модрич, Гризман и Кристиано. В същото време той подкрепи сънародника си Диего Симеоне при гласуването за треньорите.