Испанският национален отбор стана поредният водещ тим на Стария континент, който си гарантира класиране за финалите в Евро 2020. В група F „ла фурия” имаше нужния късмет, за да се добере до 1:1 срещу Швеция в Стокхолм, а също и другата среща от тази вечер с пряко значение за челните позиции – между Румъния и Норвегия да завърши при същия резултат.

Така два кръга преди края испанците се оказаха с аванс от 6 точки пред заемащите трето място румънци, а заради по-добрите показатели в двете срещи няма как да бъдат изпреварени от северните ни съседи. В следващия си мач Испания посреща у дома тоталния аутсайдер Малта, което обезсмисля евентуалния резултат от финалния мач в групата срещу Румъния.

Срещата започна много динамично, като определено заслуга за този факт имаха преди всичко домакините. Испания избра необичайно пестелив и прибран подход, който не донесе позитиви, а всъщност позволи на домакините да играят с още повече самочувствие.

Въпреки този факт по-голямата индивидуална класа на испанците можеше да наклони везните в тяхна полза през първия четвърт час. В 8-ата минута Робин Олсен получи серия аплодисменти от трибуните заради страхотния начин, по който отрази изстрела отблизо на Тиаго Алкантара. Четири минути по-късно Родриго Морено получи шанс да направи добавка, ала Олсен сякаш беше омагьосал вратата си.

 В 20-ата минута Олсен за пореден път спаси домакините, като този път ефектно изби с две ръце изстрел с глава на Жерар Морено, който иначе щеше да влети в долния десен ъгъл.

Постепенно Швеция набра инерция и до почивката действията се развиваха предимно пред вратата на Давид Де Хеа. Робин Куайсон първи постави под изпитание испанския страж с хубав шут в 28-ата минута, който не беше така добре насочен. Пет минути по-късно обаче звездата на „тре крунур” не повярва как Де Хеа успя да отрази невероятния му шут от дистанция. Топката беше насочена право в горния ляв ъгъл, ала стражът на Манчестър Юнайтед виртуозно с едра ръка боксира над гредата.

В 41-ата минута Де Хеа отново беше впечатляваща гледка, когато трябваше да се справя с изстрел на Емил Форсберг от около 20-ина метра. Второто полувреме продължи по същия начин и не беше учудващо, че защитата на Испания се огъна в 50-ата минута. Тогава топката стигна отляво по атаката за Куайсон, който центрира отлично към Маркус Берг. Нападателят стреля мощно с глава и прав обсега на Де Хеа, който изби вляво от себе си. Форсберг дотича на спринт и опита добавка, при която стражът някак отново постави ръка на пътя на топката. Тя се вдигна точно пред голлинията и този път нямаше какво да спре Берг – 1:0.

Почти веднага след попадението Форсберг получи брилянтна възможност да стреля от около 15-16 метра, като изстрелът му премина встрани от левия стълб, ала само заради намесата на Де Хеа. След около час игра стражът на „ла фурия” трябваше да напусне заради контузия, а Кепа Арисабалага зае мястото му.

Неприятният развой като че ли съживи гостите и те започнаха да редят ситуация след ситуация. В 64-ата минута Тиаго Алкантара центрира успешно към Микел Оярсабал, чийто изстрел с глава профуча покрай целта. Четири минути по-късно Морено беше на сантиметри от това да се разпише, ала диагоналният му шут премина покрай дясната греда.

Лелеяният гол за иберийците дойде в добавеното време, когато шведите не се защитиха добре от корнер. Топката не беше изчистена извън наказателното поле и попадна у Фабиан Руис, който от 10-ина метра по диагонала нанесе шут. Морено се включи в перфектния момент, за да подложи крак и отклони кълбото в мрежата – 1:1.

Във временното класиране Испания е първи с 20 точки, следван от Швеция с 15 и Румъния с 14. Именно между борещите се второто място ще има решителен мач през ноември, който ще бъде на румънска земя. Норвегия остава 4-и с 11 точки, докато Фарьорските острови и Малта имат по 3 на дъното.