Треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан може да заеме поста национален селекционер на Франция след като изтече договорът на актуалния треньор Дидие Дешан, пише вестник Екип. Договорът на Дидие Дешан изтича след края на Световното първенство в Катар и за момента няма разговори между него и Футболната федерация на Франция за нов договоор.

"Питате ме кой ще наследи Дешан? Ние имаме много добри отношения със Зидан. Ако Дидие Дешан престане да бъде треньор, то първият човек, който бих искал да видя като негов заместник, е Зинедин Зидан, заяви президентът на федерацията по футбол на страната Ноел Льо Гре.

48-годишният Зидан беше назначен в Реал Мадрид през 2019-а година и договорът му също изтича през лятото на 2022-а година. Много се говори, че той ще бъде уволнен предсрочно, особено ако тимът изостане още от временния лидер Атлетико. Но занего това е втори период, като преди това беше начело от 2016-а до 2018-а. Тогава той три пъти спечели Шампионската лига, постави рекорд по мачове подред без поражение- 40, а през 2017-а година беше избран и за треньор на годината.

Но малко по-късно самият той беше потърсен от телевизия RTL и заяви, че наистина да стане национален треньор на Франция е интересна опция, но не в момента, не днес.

"Ще видим какво ще се случи, но за момента съм фокусиран тук. Аз съм треньор на Реал (Мадрид) и се наслаждавам на всеки един ден, в който работя за клуба. Но никога не знаеш какво ще се случи в бъдеще. Обективно погледнато националният отбор е опция, но не и в момента, заяви още етническият алжирец.

Като футболист той има 108 мача за страната, спечели Световната титла през 1998-а. През 2006-а беше капитан при друго участие на финал на Мондиал, но тогава ще се запомни повече с удара с глава в Марко Матераци, а Петлите паднаха на дузпи от Италия. Франция в момента е Световен шампион, след като вдигна титлата през 2018-а година.