Агентът на халфа на Реал Мадрид Тони Кроос Фолкер Щрут разкри в интервю за „Bild” как се е стигнало до трансфера му от Байерн в „кралския клуб” през лятото на 2014 година.

„През септември 2013 година Байерн искаше да удължи договора, но Тони не го направи. Предлагаха му 6 млн. евро на сезон. Забравиха ли, че знаех, че плащат по 10 млн. евро годишно на Марио Гьотце? Затова и ние искахме 10 млн. Пеп Гуардиола искаше да задържи Тони: „Имам нужда от теб тук”, каза му той. Предполагам, че е казал същото и на Карл-Хайнц Румениге”, обяснява Щрут.

„През ноември отидох при Румениге, който ми каза, че заради признателността към Тони му предлагаме по 6.5 млн. годишно. Казах: „Не приемаме по-малко от 10 млн”. Разговорът продължи 28 минути. На 2 февруари 2014 година след победата с 4:0 над Айнтрахт Ули Хьонес влезе в съблекалнята и каза на Тони: „Обади се твоят агент. Никога няма да получите 10 млн. евро на сезон”. На което Кроос отговори: „Няма нужда да му се обаждам, ние сме на същото мнение”. Така вече беше ясно, че Тони няма да играе за Байерн през следващия сезон. Информирахме най-добрите клубове, че Кроос е на пазара. В началото никой не ни повярва. Кроос беше идеалният за футбола на Гуардиола”, продължи импресариото.

Най-заинтересовани за привличането на Кроос са Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед. „През април Юнайтед изпрати договора на Тони и лично Дейвид Мойс проведе среща с него. Всичко беше много добре. Кроос се съгласи да подпише с Манчестър Юнайтед. Все още имам копието, което само той подписа. На 22 април Юнайтед уволни Мойс и трябваше да започнем да търсим нов клуб. В крайна сметка Кроос подписа с Реал Мадрид”, завърши Щрут.