Тази вечер ще се изиграе един от най-интересните мачове в цяла Европа. Един срещу друг, в битката за Мадрид, ще се изправят Атлетико и Реал. Сблъсъкът на "Метрополитано" започва в 22:00 часа, а билетите са отдавна разпродадени. 
 
Двата отбора са единствените в Ла Лига, които още нямат загуба от началото на сезона, след като Барселона загуби с 2:4 от Осасуна снощи. Въпреки това евентуална победа няма да качи на върха нито Атлетико, нито Реал. Каталунците са с 21 точки, "кралете" имат 17, а "дюшекчиите" - 15.  
 
Психологическото предимство обаче определено е на страната на Атлетико, тъй като Белия балет е спечелил само един от последните 5 сблъсъка с "рохибланкос" във всички турнири. Нещо повече - в най-скорошните си две визити на „Метрополитано“ Реал инкасира седем попадения при загубите с 2:4 за Купата на краля (осминафинал) и 1:3 за първенство. 
 
Именно Атлетико е последният отбор, който успя да победи Реал в Ла Лига. Това се случи преди повече от година - на 24 септември 2023-та, след което играчите на Карло Анчелоти записаха невероятна серия от 39 поредни кръга без поражение в шампионата на Испания (29 победи и 10 равенства). 
 
Двубоят на „Метрополитано“ е и пореден епизод от треньорския дуел между Диего Симеоне и Карло Анчелоти. До момента балансът е равен - по 9 победи и 6 равенства в 24 срещи. 
 
Предстоящото дерби ще бъде по-специално и за Тибо Куртоа, който е бивш вратар на Атлетико. Белгиецът е единственият играч на Реал, който не е губил официален мач срещу дюшекчиите. Откакто е част от настоящия си отбор, Белия балет 4 пъти е падал от градския си враг, но по различни причини Куртоа не е играл в нито един от тези срещи.