Когато си спечелил с 3:0, успехът ти не може да бъде поставян под никакво съмнение. Барселона превъзхождаше Реал Мадрид по всички показатели и го направи не някъде другаде, а насред „Сантиаго Бернабеу“ или БарнаЛео. Каталунците изнесоха тактическа, физическа и футболна лекция в испанската столица. Ернесто Валверде показа, че си е научил уроците от двубоите за Суперкупата на Испания и тотално надигра своя съперник. Победата на Барселона дойде с печата на Ернесто Валверде – отбранителна сила и тактическа строгост, въз основа на идеите на Чингури.

Само преди четири месеца Барселона изглеждаше като бледа сянка и бе надигран по всички показатели от Реал Мадрид в двата двубоя за Суперкупата на Испания. Във футбола не можеш да живееш в миналото и да гледаш назад. На 23 декември Барселона и Валверде излязоха готови за предизвикателството Реал Мадрид на Зинедин Зидан. Чингури се бе подготвил максимално добре. От самото си стъпване на „Камп Ноу“ Валверде говори само за едно – за колектива. В тази посока бяха и направените трансфери от Барселона през изминалото лято. Всички се чудеха защо бе взет Паулиньо, а не някоя друга суперзвезда. Защото Валверде искаше да подчини всички в отбора на колектива. Той бе наясно, че трябва да върне Барселона към корените – към силната игра в средата на терена, към владеенето на топката и към търпението. Не случайно Барселона е в поредица от 25 мача без загуба. Отборът има само осем допуснати гола в тези двубои. Валверде успя да коригира играта на тима и да изгради от Барселона един отбор, който действа много стабилно в защита.

Барселона бе наясно, че за Суперкупата, Реал Мадрид се намираше в много по-добра форма. Не бе случайно изказването на Пике, който заяви след мача на „Бернабеу“, че за първи път от дълго време не се е чувствал толкова зле. Валверде не се обърка и разчете правилно знаците, които неговите футболисти му дадоха. Барселона постепенно успя да отбележи прогрес в играта си. Промяната бе видима, а разликата между Барселона и Реал Мадрид нарасна до 11 точки. Истинският тест за Барселона бе на „Бернабеу“ и каталунците го издържаха с отличен. Ернесто Валверде тактически се бе подготвил много добре за Ел Класико – неговият отбор първо се съпротивляваше, защитаваше усилено и страдаше, а след това се наслаждаваше на притежанието на топката, за да стигне до победата.

За сравнително кратък период от време Валверде успя да изгради много неща на „Камп Ноу“. В момента Барселона разполага с един уверен Марк-Андре тер Стеген. Германският вратар имаше ключови намеси на „Бернабеу“ и особено, когато резултатът бе 0:0. Всички в Барселона играят в защита. Това е факт, който го признават  футболистите и не само това, но и акцентират на него. Лионел Меси призна, че след напускането на Неймар, Барселона стана много по-балансиран отбор. Валверде направи така, че напускането на Неймар изобщо да не се усети. Треньорът промени схемата на игра, но това по никакъв начин не промени философията, която следват на „Камп Ноу“. Чингури си дава сметка, че е немислимо Барселона да изневери на своята философия. Барселона разполага с балансиран състав. Паулиньо дава допълнително плътност в средата на терена, но е много активен и в офанзивен план. Иван Ракитич отново е на познатото си високо ниво. Серхио Бускетс  доминираше. Андрес Иниеста имаше централната роля в екшъна. Жорди Алба е като преоткрит футболист, а Жерар Пике играе спокойно, независимо кой му партнира в центъра на отбраната. Само преди два месеца Томас Вермален едва ли си е представял, че ще започне титуляр в Ел Класико. Той не само започна в стартовите единадесет на Валверде, но игра стабилно. Валверде благодари на футбола и не изневери на философията на Барселона. Той рискува и заложи на Серхи Роберто като десен бек. От самото начало на срещата даде ясен знак, че не се бои от Кристиано Роналдо и даде нужната свобода на Лионел Меси. Валверде се показа като смел, умен, практичен и ефективен треньор с ясната идея, че отборът трябва да създава.

От другата страна Зинедин Зидан бе обсебен от идеята да спре Меси и по този начин разби отбора си. Французинът пусна в стартовия си състав Матео Ковачич, който трябваше да бъде сянката на Лионел Меси. Иско Аларкон е един от най-силно представящите се футболисти на „белия балет“, но остана на резервната скамейка и не само това, изобщо не помириса терена. Вторият ход на Зидан бе да концентрира играта на отбора по лявото крило. Реал Мадрид методично нападаше през Марсело и Кристиано Роналдо, но Валверде реагира и Серхи Роберто много често получаваше подкрепата на Иван Ракитич или на Серхио Бускетс.

Два добри съперника. Мач с впечатляваща скорост. Реал Мадрид започна силно с надмощие. Имаше период от първото полувреме, в което Барселона действа несигурно в дефанзивен план. Валверде превърна Тер Стеген в отговорен вратар, а защитата на каталунците без Умтити, с Пике, Вермален и Алба издържа на атаките на съперника. Реал Мадрид демонстрира страст в опита да спечели. Това бе тонът на първата част. През второто полувреме нещата за Реал Мадрид не се получиха по желания начин. „Белия балет“ не намери баланса. Лионел Меси, Андрес Иниеста и Луис Суарес излязоха на сцената и демонстрираха решимост да спечелят Ел Класико. Решителността от първата част в играта на Реал Мадрид изчезна. Дисбалансът в играта на Реал Мадрид стана очевиден, когато Ковачич направи шпалир на Ракитич, а Луис Суарес реализира след подаването на Серхи Роберто. От там играта на Реал Мадрид се скъса. Факторът Тер Стеген отново бе решаващ. Германският вратар демонстрира най-високо майсторство с няколко намеси през първото и второто полувреме.  

Меси отново вкара на „Бернабеу“ или на БернаЛео. Аржентинецът реализира своето 25 попадение в Ел Класико и 15 на БернаЛео. Футболистът с номер 10 в Барселона е експерт в отбелязването на голове на стадиона на Реал Мадрид. И не само това. Лео асистира по чорап за третото попадение в дербито, тъй като загуби обувката си. Това не му попречи със страхотен финт да елиминира съпротивата на Марсело. Меси е с основна заслуга и за дузпата, до която се стигна след един негов „марков“ извеждащ пас. Меси не изпуска пара и спечели задочния спор с Кристиано Роналдо. Аржентинецът стана най-добрият голмайстор през 2017 година, с 54 отбелязани попадения. Преди 175-то Ел Класико, двамата имаха по 53 гола във всички надпревари. Меси също така подобри „брадясал“ световен рекорд на немския нападател Герд Мюлер. Лео записа своя гол номер 526 и изпревари с един бившия голаджия на Байерн.

Барселона на Валверде за момента все още изглежда далече от добре смазаната машина на Хосеп Гуардиола, Тито Виланова и дори на успешния отбор на Луис Енрике. Предстои още много работа. Предизвикателствата пред каталунците тепърва ще стават все по-сериозни, а Валверде ще трябва да намери техния отговор. Не може да се отрече заслугата на Валверде за победния ход на Барселона. Печатът на Чингури остана върху 175-то Ел Класико. Предстои да видим какъв ще бъде размахът на работа на Валверде до края на сезона.