Доскоро Барселона беше в тотална криза, а Реал регистрираше победа след победа, чак до кота 22.

По отношение на класирането в Примера дивисион, нещата не са се променили драстично, там Реал води с точка пред Барса, а има и един мач по-малко, който ще изиграе срещу Севиля.

Има обаче разлики и то чувствителни спрямо съвсем близкото минало в представянето на двата гранда на испанския и световен футбол.

Както си беше в криза, Барселона изведнъж живна, подскочи и започна да играе в позабравения си маниер от времето на Гуардиола. Луис Енрике усети солидна почва под краката си, които спряха да се клатушкат.

Меси се преобрази и стана предишният Меси. Вече не го спрягат за Англия, не говорят за конфликтите му с Луис Енрике.

Какво стана изведнъж? Просто Меси се сепна, а Неймар и Луис Суарес му пригласят във високите честоти. И Барселона полетя.

Два отбора бяха в основата на летежа на каталунците. Горкият Елче, най-напред! Този тим инкасира три загуби в рамките на дни с общ резултат 0:15 от Барса. Два пъти за Купата и веднъж за първенство. А ако добавим и дебютната победа на Барса в първенството още през лятото, пак над Елче, става страшно – 18:0 за отбора на Меси срещу този съперник.

И Атлетико Мадрид. Пресните победители за Купата над Реал Мадрид се изправиха два пъти срещу Барселона и два пъти загубиха. На „Камп Ноу“ с 1:3 за първенство и пак там с 0:1 в първия четвъртфинален мач за Купата на краля. Предстои реванш, разбира се, и нищо не се знае. Но фактите до момента са си факти.

А какво стана с Меси, та изведнъж стана отново познатият отпреди Меси? Първо се ядоса на Роналдо, без да си го признава публично. Кристиано спечели втора поред „Златна топка“, а в прекия двубой по „Златни топки“ помежду им резултатът стана 4:3 за Меси. Още една победа за португалеца и равенство! Нещо, което Меси не би искал да допусне за нищо на света.

После, аржентинецът реши да докаже, че не той е човекът, който иска да уволни Луис Енрике. Може да не му е най-симпатичният наставник, но не би искал да бъде обвиняван в подобно прегрешение.

И освен това, Меси започна отново да играе отдясно, а не на позицията на фалшива „деветка“, както бяхме свикнали напоследък. Поне, когато Луис Суарес е на терена, фронтално срещу вратата, това помага.

Барса сега е отборът във форма в Испания, а не Реал Мадрид. „Белия балет“ в момента е в дупка, както и лидерът му Кристиано Роналдо. Но има много време до края на сезона, нищо не е константна величина. А и в Испания по никакъв начин не бива да бъде отписван шампионът. Той все още носи името Атлетико Мадрид.