В петък, десет дни, след като Реал Мадрид представи плана за реформа на стадион „Сантиаго Бернабеу“, бордът на директорите на клуба одобри приключването на финансирането за ремонта, който ще продължи през следващите три години и половина (поне). Испанският клуб ще получи заем в общ размер на 575 милиона евро за период от 30 години при фиксирана лихва от 2.5%. Средствата ще бъдат кредитирани в клуба на три транша - през юли 2019 година, 2020 година и 2021 година. Това съвпада с планираните нужди за плащане на строителните работи.

Реал Мадрид ще трябва да плати фиксирана годишна такса от 29,5 милиона евро, считано от 30 юли 2023 година до изтичането му на 30 юли 2049 година. Т.е. реконструирането на „Сантиаго Бернабеу“ ще струва на клуба общо 796,5 милиона евро.

От Реал Мадрид обявиха, че са затворили тази финансова операция без да е необходимо да предоставят каквато и да е гаранция за ипотека или финансово ограничение за управлението или задлъжнялостта на клуба, така че той да може да развива своята нормална дейност, без да бъде засегнат от плащането на строителните работи.

При приключването на сделката структурата на финансиране е получила частен рейтинг на две агенции „Fitch Ratings“ и „DBRS“.

Накрая от Реал Мадрид съобщиха, че „Key Capital Partners“ е финансов съветник и кординатор на клуба, а финансирането е структурирано от „JP Morgan“ и „Merrill Lynch“ със съдейството на „Banco Santander“ и „Société Générale“. „CaixaBank“ ще действа като агент на операцията.

До края на месеца Реал Мадрид ще трябва да приключи с наемането на строителните компании, които ще извършат ремонтните дейности по стадиона. Намерението на Реал Мадрид е реконструкцията на клубния стадион да започне веднага след края на сезона.

Строителните работи по „Сантиаго Бернабеу“ трябва да приключат през октомври 2022 година.