Легендарният Хосе-Мари Бакеро се обърна към децата от Campus Barcelona, които през лятото ще пътуват за седмица и ще са част от великия клуб.

Бакеро е едно от лицата на инициативата, като ще посети лагера на българчетата в Каталуня през юли. В интервюто някогашният халф от дриймтима на Барса говори за приятелството си с Христо Стоичков и за незабравимия Кройф, който си отиде точно преди година.

Хосе-Мари Бакеро, къде ви намираме, с какво се занимавате в наши дни?

Живея в Барселона и съм коментатор в каталунска елевизия, а встрани от това също консултирам професионални футболни отбори. С две думи - не съм далеч от играта.

Преди няколко месеца ви видяхме и в София на бенефиса на Христо Стоичков. Как ви се стори България?

Пътувал съм многократно с Христо във вашата страна и София много ми харесва. На това събитие си прекарах фантастично, а мисля, че не само аз споделям това мнение сред участниците в мача.

Преди година 86 български деца станаха част от Campus Barcelona 2016, сега очакваме два пъти по толкова да се включат във втората година на инициативата. Какво ще им кажете?

Ще им кажа, че футболен клуб Барселона има прекрасни спортни съоръжения, много добри треньори и традиции. Градът е чудесен, има плаж, море и слънце... Децата със сигурност ще си прекарат много много добре.

Какво ще им препоръчате да не пропускат в тази вълшебна седмица в Барселона, която ги очаква?

Да разгледат спортните съоръжения на Барса, където тренират техните идоли. Задължително да видят големия стадион "Камп Ноу", който гледат всяка седмица по телевизията. Да посетят музея на Барса - всички тези неща вече са организирани за тях, нали? Великолепно! Убеден съм ще е много вълнуващо лято за малките. Нека така също се наслаждават и на тренировките, които все пак са основната цел на техния престой.

Ще идете ли да ги видите на лагера, може би да покажете едно-две неща на някоя тренировка?

Със сигурност поне на една тренировка ще се видим. Толкова мога да кажа засега по темата...

Разкрийте някоя тайна на вашия дриймтим от началото на 90-те?

Работихме усърдно, с взаимно уважение към колегите ни - съотборници. Няма тайна, това бе основното ни оръжие.

Със Стоичков имате по-специални отношения...

Спяхме легло до легло в една стая цели шест години с него. Разбира се, че го познавам отблизо и отношенията ни са специални. Обичам го като приятел и му се възхищавам като голям футболист.

В онзи паметен сезон, преди да стигнете до купата на „Уембли”, вие запазихте мечтата жива с един незабравим гол в Кайзерслаутерн. Кажете ни спомените си от онази нощ?

Беше един много тежък мач за Барса. Имах късмета да вкарам онзи гол в последната минута. Дотук спирам, не искам това да бъде изтъквано като някакво геройство. Имах късмета да съм там.

Каква е асоциацията, която ви идва, когато чуете „Йохан Кройф”? Мина година от смъртта му.

Много му харесваше да владеем топката и да играем комбинативен футбол. Той беше победител и внушаваше много голямо доверие у хората, с които общуваше. Не само в играта. Смъртта му е голяма загуба.

Защо Барса успява в политиката да налага свои кадри?

Тайната е в упорството да следваш философията си. Защото Барса винаги е имал фантастични играчи, а сега в този момент Суарес, Меси и Неймар са тримата най-добри. Край тях растат младите.

Как започнахте вие във футбола? Нямаше лагери като Campus Barcelona тогава.

Играех в местния квартален отбор до 15 годишен. Оттам ме забеляза Реал Сосиедад и от клуба ме поканиха да тренирам в тяхната академия. Нормален старт за един млад играч.

 Какво е специалното на Меси? Той ли е най-добрият в историята?

Не знам дали е най-добрият в историята, но е най-добрият, когото аз съм виждал на терена. Той е натурален суперталант и победител по природа.

Футолът днес и този от вашата епоха изглеждат много, много различни. Така ли е?

Така е. Има много разлики от тогава и днес. Сега футболистите са повече професионалисти в поведението и подготовката си, отколкото преди години. Не само това - въобще всичко около футбола, обстановката, която ги заобикаля е по-професионална. Играта се е превърнала и в бизнес, което е съвсем обяснимо. Живеем в един глобален свят на нови технологии, телевизия, интернет и телекомуникации. Нормално и футболът да е пари, медии, отразяване и шумотевица, несравнимо с нашето време.

 

За контакти с Campus Barcelona

Миглена Николова и Росица Славчева.

+359 879 89 29 21

+34 652 86 53 22

+34 693 43 79 31

cosmofutbolbcn@gmail.com

rosi80slavcheva@gmail.com