Барселона се наложи с категоричното 3:0 при гостуването на Реал Мадрид в 175-то Ел Класико на „Сантиаго Бернабеу“ от 17-ия кръг на Примера дивисион. Головете за каталунците отбелязаха Луис Суарес в 54-та минута, Лионел Меси в 64-та минута от дузпа и Алеиш Видал в добавеното време на срещата. Реал Мадрид завърши с човек по-малко, тъй като Даниел Карвахал бе изгонен с директен червен картон в 63-та минута, след като спаси с ръка удара с глава на Паулиньо. 

Реал Мадрид започна по-активно мача и имаше надмощие през първото полувреме.

Гол на Кристиано Роналдо не бе зачетен във 2-та минута заради правилно маркирана засада. След центриране от корнер в наказателното поле на Барселона Рафаел Варан продължи с глава към Роналдо, който стреля с глава, топката срещна напречната греда и влезе във вратата на Тер Стеген. При подаване на Варан към Роналдо, португалецът бе в положение на засада.

Марсело направи добър пробив в 10-та минута, след което центрира остро в наказателното поле на Барселона, където Роналдо се размина с топката и не успя да стреля, а след това в последния момент Андрес Иниеста изпревари Даниел Карвахал и успя да избие топката в корнер.

Лионел Меси пусна много добър пас към Паулиньо, който бе изведен на добра позиция в наказателното поле на Реал Мадрид. Бразилският футболист бе изпуснат от Серхио Рамос и стреля, но Кейлор Навас успя да избие топката в корнер.

Жерар Пике имаше претенции за дузпа в 31-та минута за нарушение на Даниел Карвахал срещу него, но арбитърът Санчес Мартинес запази мълчание.

Кристиано Роналдо направи добър пробив в 31-та минута и нахлу в наказателното поле на Барселона, след което стреля, но Марк-Андре тер Стеген успя с крак да избие топката в корнер.

Кристиано Роналдо комбинира с Карим Бензема в 34-та минута, но френският нападател бе затворен от Жерар Пике и стреля неточно в аут.

Лионел Меси центрира в наказателното поле на Реал Мадрид в 39-та минута, където Паулиньо стреля с глава, но Кейлор Навас плонжира и успя да избие топката от долния десен ъгъл в корнер.

Последният шанс през първото полувреме бе за играчите на Реал Мадрид в 42-та минута, когато Марсело центрира в наказателното поле на Барселона, където Карим Бензема стреля с глава, но топката се спря в левия стълб на вратата на Тер Стеген. 

Барселона имаше надмощие в началото на второто полувреме. В 53-та минута Жорди Алба подаде към Луис Суарес, който отправи много хубав удар, но Кейлор Навас внимаваше, плонжира и спаси. 

Барселона поведе в резултата в 54-та минута, когато Серхио Бускетс открадна топката в половината на каталунците. Той бе оставен необезпокояван от Тони Кроос и видя добре включването на Иван Ракитич. Хърватинът направи отличен спринт и подаде към Серхи Роберто, който след това намери Луис Суарес, който бе оставен непокрит в наказателното поле на Реал Мадрид и не пропусна да вкара във вратата на Кейлор Навас.  

Лионел Меси комбинира с Луис Суарес в 58-та минута, след което уругваецът стреля от малък ъгъл, но в аут.

Паулиньо отправи удар от дъгата на наказателното поле на Реал Мадрид, но Кейлор Навас спаси без проблеми.

Съдията Санчес Мартинес свири дузпа за Барселона в 63-та минута и изгони с директен червен картон Даниел Карвахал. Барселона организира много добра атака. Лионел Меси изведе с чудесен пас Луис Суарес, който излезе сам срещу Кейлор Навас, но вратарят на Реал Мадрид спаси удара му. След това топката се върна в Меси, който преодоля излезлия напред Кейлор и подаде към Суарес, който стреля, но топката се спря в левия стълб на вратата на Реал Мадрид. След това Паулиньо посрещна отскочилата топката и стреля с глава, но Даниел Карвахал попречи с ръка топката да влети във вратата на Реал Мадрид. След това Серхи Роберто довкара топката, но съдията Санчес Мартинес вече бе свирил дузпа и изгони Карвахал с директен червен картон.

Лионел Меси реализира наказателния удар в 64-та минута и направи резултата 2:0. Това бе гол номер 25 за аржентинеца в Ел Класико и 15-ти от началото на сезона.

Барселона можеше да вкара трети гол в 69-та минута, когато Лионел Меси подаде към Паулиньо, който навлезе в наказателното поле на Реал Мадрид и излизаше сам срещу Кейлор Навас, но си поведе дълго топката и тя попадна в ръцете на костариканския вратар.

Лионел Меси отправи добър удар в 70-та минута, но Кейлор Навас спаси.

Играчите на Реал Мадрид имаха претенции за дузпа в 74-та минута, когато Марко Асенсио центрира в наказателното поле на Барселона, където топката се удари в ръката на Серхи Роберто, но тя му бе прибрана и съдията Санчес Мартинес прецени, че няма основание да посочи бялата точка, въпреки претенциите на играчите на домакините. 

Реал Мадрид пропусна отлична възможност да върне интригата в мача в 78-та минута, когато Лука Модрич подаде към Гарет Бейл, а той стреля отблизо, но ударът му бе спасен от Марк-Андре тер Стеген.

Гарет Бейл отправи далечен удар в 79-та минута, но Тер Стеген отново бе на мястото си и спаси.

Барселона пропусна невероятна възможност да вкара трети гол в 80-та минута. Нелсон Семедо бе изведен сам срещу Кейлор Навас и стреля, но вратарят на Реал Мадрид успя с крак да избие топката в корнер.

Реал Мадрид направи нов пропуск в 82-та минута. Тони Кроос стреля от много близо, а топката се удари в ръката на Иван Ракитич, която бе поставена пред гърдите му. След това топката попадна в Серхио Рамос, който стреля отблизо, но Тер Стеген отново се намеси повече от отлично и с гърди успя да избие топката в корнер.

Лионел Меси отправи опасен удар в 87-та минута, но Кейлор Навас спаси.

Лионел Меси пусна перфектен извеждащ пас към Андре Гомеш, който бе сам срещу Кейлор Навас, но стреля много неточно в аут.

Барселона отбеляза трети гол в третата минута на добавеното време на срещата, когато Лионел Меси преодоля Марсело, след което нахлу в наказателното поле на Реал Мадрид и подаде към Алеиш Видал, който стреля, Кейлор Навас не се намеси добре и топката премина под плонжа му, за да влети във вратата му.

След тази победа Барселона е лидер в класирането на Примера дивисион с 45 точки, докато Атлетико Мадрид е втори с 36 точки, Валенсия е трети с 34 точки, а Реал Мадрид е четвърти с 31 точки и мач по-малко.

Каталунците продължават да нямат загуба от началото на сезона. Ернесто Валверде записа първа победа на „Сантиаго Бернабеу“ от 12 години насам. 

Реал Мадрид - Барселона 0:3

0:1 Луис Суарес 54'

0:2 Лионел Меси 64 (дузпа)

0:3 Алеиш Видал 90+3'

Реал Мадрид: Кейлор Навас – Даниел Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Марсело – Лука Модрич, Каземиро, Тони Кроос, Матео Ковачич – Кристиано Роналдо и Карим Бензема.

Барселона: Марк-Андре тер Стеген – Серхи Роберто, Жерар Пике, Томас Вермален, Жорди Алба – Серхио Бускетс, Андрес Иниеста, Иван Ракитич, Паулиньо – Лионел Меси и Луис Суарес.