Реал Мадрид е новият футболен шампион на Испания. „Белите“ спечелиха с 2:0 решителната битка срещу Малага от последния 38-и кръг на Ла Лига и така останаха начело с 93 точки. Основният конкурент на мадридчани за златните медали - Барселона - успя да направи обрат срещу Ейбар на „Камп Ноу“ и след 4:2 събра 90 пункта, оставайки втори.

Попаденията на „Ла Росаледа“ отбелязаха Кристиано Роналдо и Карим Бензема.

Възпитаниците на Зинедин Зидан спечелиха шампионата след пауза от 4 сезона. „Кралете“ не бяха триумфирали в Примера дивисион от сезон 2011/12, когато начело на „белия балет“ бе Жозе Моуриньо. Това е 33-а титла за испанския гранд. 

Реал Мадрид с ново постижение за историята си

Реал Мадрид поведе рано. Още във втората минута на срещата момчетата на Зинедин Зидан стигнаха до попадение. Иско се възползва от грешка в средата на терена, като изведе добре на Кристиано Роналдо. Португалецът, който демонстрира страхотна форма в последните седмици, хладнокръвно направи 1:0.

Малага опита да реагира, като в 22-ата минута Сандро Рамирес стреля от фаул, но Кейлор Навас вещо отрази. 12 минути по-късно Идрис Карлос Камени показа класа, като отрази удар на Роналдо. В края на полувремето Джони центрира в пеналта, а Кеко игра с глава, но топката прелетя встрани.

През втората част момчетата на Зинедин Зидан стигнаха и до второ попадение. В 55-ата минута при центриране от корнер отляво, Рафаел Варан стреля, но Камени отрази. Последва добавка от страна на Карим Бензема, който бе безпогрешен за 2:0. Същевременно при това попадение имаше протести от страна на домакините, които претендираха, че е имало засада. Реферът обаче бе категоричен и посочи центъра.

В 71-ата минута попадение на Карим Бензема не бе зачетено заради маркирана засада. „Лос бланкос“ протестираха срещу реферското решение, но арбитърът бе категоричен. Шест минути след това футболистите на Малага стигнаха до страхотен изстрел, който мина малко над напречната греда. В последната минутана редовното време Чори Кастро можеше да намали, но не успя. 

Малага финишира на 11-а позиция с 46 точки.