Отборът на Реал Мадрид допусна пета загуба от началото на сезона в испанския шампионат. Този път грандът претърпя тежко поражение от Ейбар с 0:3 на Естадио Мунисипал де Ипуруа в мач от 13-ия кръг на първенството.

Въпреки че гостите владееха повече топката, статистиката ясно показва, че домакините заслужено взеха трите точки от именития си съперник. 8:3 точни удара в полза на Ербар.

Това е и първа историческа победа за Ейбар в Ла Лига срещу Реал Мадрид, при това в първия мач на Сантиаго Солари в качеството му на постоянен треньор на „лос бланкос“. Това е и първият случай, в който Ейбар запазва мрежата си суха срещу този съперник.

Любопитното е, че единствено Уеска (19) има получени повече голове като гост от Реал Мадрид (16 попадения) в първенството на Испания през този сезон.

Броени часове преди двубоя Реал Мадрид беше разклатен и от поредния удар. Серхио Рамос беше обвинен, че се е провалил на допинг тест, а новината излезе от разкритията на Football Leaks. Въпреки това Сантиаго Солари отново гласува доверие на капитана си, който започна като титуляр. Рафаел Варан и Марсело се завърнаха, а Дани Себайос зае място в полузащитата.

В Реал Мадрид очакваха този мач, с надеждата да се завърнат в Топ 4, но попаденията на Гонсало Ескаланте, Серхи Енрик и Кике лишиха звездите от този шанс.

Още в 11-ата минута Карим Бензема отправи страхотен удар и опита да прехвърли стража на домакините, но в последния момент защитникът Коте успя да изчисти топката.

Ла Лига: Ейбар - Реал Мадрид 3:0

източник: Gulliver/GettyImages

Последваха силни минути за Ейбар. В 16-ата тимът поведе в резултата с 1:0. След контраатака отляво, топката беше центрирана остро в наказателното поле, Кике стреля, но Тибо Куртоа спаси, отбилата се топка обаче стигна до Гонсало Ескаланте, който преодоля Дани Себайос и я добута в мрежата. Ситуацията беше внимателно проследена от реферите, благодарение на системата ВАР, но попадението беше зачетено.

Това е едва второто попадение за 25-годишния полузащитник на Ейбар в осемте му участия в Ла Лига от настоящия сезон.

Реал Мадрид успя да се окопити едва в 35-ата минута, когато Гарет Бейл беше близо до изравняването, но защитата на домакините се справи и в този момент.

След почивката, за изненада на привържениците на Белия балет, вместо да се стигне до обрат, Ейбар продължи наказателната акция.

В 52-ата минута Марк Кукурея успя да открадне топката от защитник на гостите, подаде на Серхи Енрик, който с мощен изстрел стреля в далечния ъгъл на вратата за 2:0.

Само 5 минути бяха необходими на Ейбар, за да направи резултата класически. Марк Кукурея центрира успоредно на голлинията, Серхи Енрик продължи към Кике, който засече отблизо за 3:0.

Малко след това Сантиаго Солари реши да пусне Иско в игра, вместо Лука Модрич, в опит да промени развитието на срещата, но така и не стигна до търсения резултат.

В крайна сметка, Реал Мадрид се намира на 6-о място в подреждането с 20 точки, на 4 от първия Барселона, който обаче все още не е изиграл мача си от 13-ия кръг на шампионата. Ейбар е на 7-ата позиция с 18 пункта.