Еспаньол постигна почти историческа победа с 1:0 над Реал Мадрид в първи мач от 26-я кръг на Примера дивисион.

Каталунският тим нямаше победа над Реал от 2007-ма година, вече 23 срещи.

Сега обаче Еспаньол надигра съперника си, като имаше в пъти повече положения и заслужи успеха, макар и да го чака чак до 93-та минута.

Реал бе в Барселона без Кристиано Роналдо, Лука Модрич, Тони Кроос, Марсело и Каземиро.

Поражението прати мадридчани на 14 точки зад Барселона, и остави на Валенсия всички шансове да измести Реал от третото място при победа в сряда.

Още в седмата минута стражът на Еспаньол Диего Лопес показа класа с отлично спасяване на удар с глава на Гарет Бейл.

В 26-та минута Еспаньол направи невероятен пропуск, след грешка в защитата на Реал. Жерар Морено открадна топката и успя да отправи опасен удар, минал на педя встрани от вратата. Отново Морено бе на върха на атаката минути по-късно, като успя да прати топката в мрежата на Кейлор Навас, но бе вдигната малко спорна засада.

В 35-та минута Маркос Йоренте отправи нов шут по посока Диего Лопес, но не намери целта. Реал имаше и претенции за дузпа в края на първото полувреме, за игра в ръка след удар на Бейл, но реферът прецени, че няма основания за такава.

В самото начало на второто полувреме Оскар Дуарте засече с глава и топката кацна отгоре на напречната греда.

Морено продължи да тормози Реал през цялото полувреме, като имаше две страхотни възможности, спасени от Кейлор Навас.

Асенсио получи отдясно в пеналта, опита да продължи успоредно на голлинията, но в последния момент защитник на Еспаньол изчисти.

В крайна сметка финалният удар бе за Еспаньол, като Жерар Морено напълно заслужено постигна звездния си миг, с красив гол във вратата на Реал. В третата минута от добавеното време към 90-те, Морено с техничен удар от границата на наказателното поле матира мадридския гранд за крайното 1:0.