Реал е новият властелин на Мадрид. Момчетата на Сантиаго Солари повалиха градския съперник Атлетико с 3:1 в 284-ото дерби на испанската столица. Основна роля в срещата зае системата за видеоповторения - ВАР, която се намеси решително на 4 пъти. 

След тази победа "белите" прескачат Атлетико в таблицата, като Реал вече е 2-ри с 45 т., на 5 пункта зад Барселона (50 т. и мач по-малко).

Атлетико Мадрид - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Реал продължава със силните игри в последно време. Тимът е в серия от 7 мача без загуба във всички турнири, както и с пет поредни успеха в Ла Лига. За Атлетико загубата е втора поред в испанския шампионат.

Каземиро откри за Реал в 15-ата минута след атрактивен удар със задна ножица от непосредствена близост. Само 9 минути по-късно Атлетико се върна в срещата. Антоан Гризман получи хубав пас зад защитата на съперника и вкара между краката на Куртоа.

ВАР влезе в действие, след като Реал имаше претенции за нарушение на Анхел Кореа срещу Винисиус преди паса към Гризман. Имаше и спорове за засада на французина, но въпреки тях попадението бе зачетено.

Атлетико Мадрид - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

В 43-ата минута Серхио Рамос отново върна преднината на "белите", след като реализира дузпа, дадена за нарушение срещу Винисиус в наказателното поле на домакините. Тук ВАР отново се намеси, след като Хименес повали бразилеца на границата на наказателното поле на Атлетико. Създаде се впечатление, че фаулът бе извършен извън наказателното поле, но дузпата все пак бе дадена. 

В 53-ата минута съдиите отмениха гол на Алваро Мората поради засада. Бившият играч на Реал тръгна да се радва след попадението, но страничният рефер бързо охлади страстта му с вдигнатия флаг. ВАР отново подсказа на съдията, че нападателят е бил в нередовно положение.

Атлетико Мадрид - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Малко след това Мората бе повален от Каземиро в наказателното поле на гостите, но Естрада Фернандес прецени, че нарушение е нямало. 

В 74-ата минута резервата на Реал Гарет Бейл увеличи аванс на своите след смъртоносна контраатака и 100-ия си гол с "бялата" фланелка в официални мачове.Той получи от Лука Модрич и с прекрасен шут отляво по диагонал матира Облак за крайното 3:1.

Атлети - Реал

източник: Gulliver/GettyImages

11 минути преди края на двубоя Атлетико Мадрид остана с 10 души, след като Томас Партей получи втори жълт картон.

Атлети - Реал

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетико Мадрид - Реал Мадрид 1:3

0:1 Касемиро 15'

1:1 Антоан Гризман 24'

1:2 Серхио Рамос 43'

1:3 Гарет Бейл 74'

Стартови състави на двата отбора:

Атлетико Мадрид: Ян Облак, Сантиаго Ариас, Хосе Хименес, Диего Годин, Люка Ернандес, Анхел Кореа (Родри 65'), Томас Партей, Саул Нигес, Тома Лемар (Витоло 59'), Антоан Гризман, Алваро Мората (Никола Калинич 71')

Резерви: Антонио Адан, Филипе Луис, Хуанфран, Родри, Витоло, Никола Калинич, Виктор Мойехо 

Треньор: Диего Симеоне

Реал Мадрид: Тибо Куртоа, Дани Карвахал, Рафаел Варан, Серхио Рамос, Серхио Регилон, Лука Модрич, Каземиро, Тони Кроос (Дани Себайос 84'), Лукас Васкес, Карим Бензема (Мариано Диас 89'), Винисиус Жуниор (Гарет Бейл 57')

Резерви: Кейлор Навас, Начо, Мариано, Гарет Бейл, Марсело, Марко Асенсио, Дани Себайос

Треньор: Сантиаго Солари

Главен съдия: Хавиер Естрада Фернандес

Стадион: "Уанда Метрополитано"

Край на срещата! Реал Мадрид атакува Ла Лига и вече е на 5 точки от лидера Барселона. Голям успех за момчетата на Сантиаго Солари в първото му градско дерби с Атлетико!

88' Смяна - Мариано Диас влиза на мястото на Карим Бензема в тима на Реал Мадрид.

87' Карим Бензема центрира отдясно към Бейл на далечна греда, но ударът с глава на уелсеца премина високо над вратата на Облак.

84' Витоло стреля по диагонал, след като Гризман свали топката на десния му крак, но в аут.

83' Смяна - Дани Себайос влиза на мястото на Тони Кроос в тима на Реал Мадрид.

79' Атлетико с 10 души! Халфът на Атлетико Томас Партей бе изгонен за втори жълт картон, след като влезе остро в краката на Тони Кроос в средата на игрището.

Жестът на Бейл след гола...

74' ГОООООООООООООООООЛЛЛЛЛЛ ЗА РЕАЛ - 1:3! Появилият се като смяна Гарет Бейл уби интригата на "Уанда" с шестия си гол от началото на сезона. Мощна контра на "белите" позволи на Модрич да пробие през центъра и да пусне вляво от себе си на Бейл. Той не се забави и с премерен шут към далечния ъгъл размина Облак с третия гол за своя тим.

Бейл се превърна в 21-ия играч, стигнал до 100 гола с екипа на Реал Мадрид в официални мачове.

73' Карим Бензема стреля с глава, след подаване на Дани Карвахал отдясно, но топката прелетя в аут.

70' Никола Калинич влезе на мястото на Алваро Мората в тима на Реал Мадрид.

66' Много спорна ситуация в наказателното поле на Реал! След свободен удар топката стигна до Мората, който бе повален от Каземиро на няколко метра от вратата на Куртоа. След консултация с ВАР съдията прецени, че Каземиро не е играл грубо и посочи удар от вратата.

65' Смяна - Родри влиза на мястото на Анхел Кореа в тима на Атлетико Мадрид.

60' Силен шут на Хименес от малък ъгъл, но спасяване на Куртоа и корнер, от който не последва нищо опасно.

В социалните мрежи основната тема от срещата е дадената дузпа за Реал - нарушението на Хосе Хименес срещу Винисиус...

59' Смяна - Витоло влиза на мястото на Тома Лемар в тима на Атлетико Мадрид.

57' Смяна - Гарет Бейл влиза на мястото на Винисисус Жуниор в тима на Реал Мадрид.

53' ОТМЕНЕН ГОЛ! Дълъг пас на Хименес намери Алваро Мората зад защитата на Реал. Той излезе сам срещу Куртоа и го прехвърли с техничен удар. Топката влезе във вратата, но страничният съдия вдигна флага си за засада. След консултация с ВАР, главният рефер Естрада Фернандес отмени попадението.

52' Шут на Гризман в аут! Комбинация между Мората и Гризман пред наказателното поле на Реал позволи на французина да шутира с левия крак, но топката премина на няколко сантиметра встрани от левия страничен стълб на вратата зад Тибо Куртоа.

Още един ъгъл на положението при дадената дузпа за Реал в края на първото полувреме...

47' Първото положение пред един от двата отбора се откри пред бившия играч на Реал и настоящ нападател на Атлетико - Алваро Мората. Той получи отляво на наказателното поле от Гризман. Мората обаче не успя да нагласи добре тялото си за удара и стреля доста нескопосано в аут.

Начало на втората част!

За първи път Атлетико Мадрид допуска два гола на новия си стадион "Уанда Метрополитано" през първата част във всички надпревари.

Край на първата част! Реал води на Атлетико с 2:1 на 'Уанда" след 45 миунти играч в едно от най-напечените дербита на Мадрид в последните години!

43' ГОООООООООООООООООЛЛЛЛЛЛ ЗА РЕАЛ - 1:2! Серхио Рамос вкара 11-ия си гол през този сезон (това е най-резултатният сезон в кариерата му), след като насочи топката отдясно на Облак. Словенецът уцели ъгъла, но не успя да избие кълбото.

41' ДУЗПА ЗА РЕАЛ! Съдията посочи "бялата точка", малко преди края на първата част, за нарушение на Хосе Хименес срещу Винисиус на границата на наказателното поле. Бе спорно дали фаулът е извършен вътре в полето, което предизвика ново разглеждане на ВАР. След него Естрада Фернандес не промени решението си и даде дузпа за Реал.

Антоан Гризман е вкарал 5 гола в последните си 9 мача срещу Реал. Той е отбелязвал попадение на четири стадиона срещу този съперник - "Висенте Калдерон", "Сантиаго Бернабеу", "Уанда Метрополитано" и "Аноета" Общо 7 гола (плюс 2 с екипа на Реал Сосиедад) срещу "белите". 

36' Кроос стреля от дистанция, но Облак прибра кълбото в обятията си.

33' Гризман засече подаване от корнер, но и сега топката прелетя извън целта.

28' Кореа овладя пред границата на наказателното поле на Реал и стреля, но в аут.

24' ГОООООООООООООООООЛЛЛЛЛЛ ЗА АТЛЕТИКО- 1:1! След единоборство в центъра между Кореа и Винисиус, аржентинецът спечели топката и пусна към измъкващия се от дълбочина Гризман. Французинът излезе сам срещу Куртоа, като успя да изравни с удар между краката на вратаря на съперника. Ситуацията бе преразгледана, след като съдията се усъмни, че е имало фаул на Кореа срещу Винисиус. Такъв обаче не бе свирен. Също така имаше претенции за засада на Гризман, която е спорна, но все пак голът бе зачетен.

20' Главният рефер Естрада Фернандес предупреди наставника на Атлетико - Диего Симеоне, за протести. 

15' ГОООООООООООООООООЛЛЛЛЛЛ ЗА РЕАЛ - 0:1! Каземиро откри за гостите след корнер с втория си гол в шампионата. Центриране на Кроос от ъглов удар позволи на Серхио Рамос да се пребори за топката във въздуха в наказателното поле на Атлетико. Кълбото стигна до далечна греда, където Каземиро бе оставен сам и с ефектна задна ножица даде аванс на Реал.

11' Първа възможност за Реал. Лукас Васкес центрира отдясно към далечна греда. Там Модрич стреля с глава, но топката премина встрани от вратата на Облак.

10' Нова атака на Атлетико отляво. Гризман комбинира с Томас Партей между халфовата и защитната линия на Реал. Там ганаецът овладя и навлезе в наказателното поле на съперника, след което шутира с левия крак, но високо в аут.

4' В първите минути на срещата Атлетико опитва да пресира високо по терена и да притиска своя съперник в неговата половина. Реал успява да удържи до момента.

2' Атлетико успя да се доближи опасно до вратата на съперника. Акция отляво на Тома Лемар позволи на французина да пусне към Антоан Гризман. Той стреля по диагонал с левия крак, но в аут, въпреки че домакините претендираха за корнер.

Начало на срещата!

Срещата започна с минута мълчание в памет на бившия бранител на Атлетико - Исасио Кайеха, който почина на 4 февруари на 82 години. Кайеха бе изиграл 300 мача за "дюшекчиите" между 1958 и 1972 г.

"Мадрид, дух и червено-бял", написаха феновете на домакините.

Феновете знаят как да правят този мач наистина наелектризиращ...

Двата състaва вече излязоха да загряват на терена на "Уанда Метрополитано"...

Добър ден! Атлетико и Реал излизат един срещу друг в поредния голям мач помежду си. Двата тима изиграха два финала в Шампионска лига (2014, 2016 г.), както и двубоя за Суперкупата на Европа (2018 г.). Атлети за последно стана шампион на Испания през 2014-а, докато Реал - 2017-а година.