Гостуването на Реал Мадрид на Хетафе от осмия кръг на Ла Лига на пръв поглед изглежда напълно рутинно. „Белите“ се борят за задължителни три точки, с оглед на това, че се намират на шестото място в класирането на Примера. Шампионите имат 14 точки, а пред тях са градският им съперник Атлетико Мадрид (15), Валенсия (15), Севиля (16) и Барселона (21).

Срещата, която е днес от 17.15 часа, обаче носи по-различни усещания, а причината се корени в наставника на Кралския клуб Зинедин Зидан. Френският специалист се намира пред своя мач номер 100 начело на „белия балет“.

Испанското издание Marca събра на едно място някои от най-внушителните постижения на специалиста, който пое поста на 4 януари 2016 година. Решението на президента на тима Флорентино Перес да замени Рафаел Бенитес със Зизу бе прието с нескрити резерви от мадридската общност, а при официалното представяне на Зидан, босът на тима от „Бернабеу“ заяви с категоричност, сякаш непоклатим в увереността си: „Зинедин Зидан е най-добрият треньор в света. Най-добрият възможен наставник за Реал Мадрид“.

Тогава, на свой ред Зизу сподели: „Знам, че всичко ще се получи добре, сигурен съм. Обичам да печеля всичко, а това е целта, която винаги стои пред Реал Мадрид“.

Но нека се върнем малко назад и да си припомним някои факти: 

Първият състав, който Зидан определя

Първата единадесеторка на Зидан, начело на Реал е: Навас, Марсело, Рамос, Пепе, Карвахал, Модрич, Кроос, Иско, Роналдо, Бензема, Бейл.

Тези 11 побеждават Депортиво Ла Коруня с 5:0.

Дебютът в Европа

Дебютът на Зинедин Зидан начело на Реал в европейските клубни турнири е срещу Рома при победата с 2:0. Попаденията реализират Роналдо и Хесе.

Впечатляващият баланс

Реал Мадрид постига 74 победи в 99-те си мача, воден от Зидан. Друг феноменален момент е, че „белите“ бележат попадения в 73 поредни срещи.

Трофеите или иначе казано – 7 титли в 99 двубоя

От януари 2016 година насам Зидан спечели в две поредни издания Шампионската лига (2015/16, 2016/17), две Суперкупи на Европа, една Ла Лига, една Суперкупа на Испания и едно Световно клубно първенство.

19 гола във финалите

Пет в Шампионската лига, пет в Суперкупата на Европа, пет в Суперкупата на Испания и 4 в Световното клубно първенство.

40 мача без загуба

Под вещото диригентство на Зидан Реал поставя абсолютен рекорд за испанския футбол – 40 поредни срещи без поражение.

Първата загуба

Първото поражение като треньор на Реал Зидан регистрира на 27 февруари 2016 година. „Лос Бланкос“ падат от Атлетико Мадрид с 0:1 на „Сантиаго Бернабеу“.

Думите на голямата звезда на тима Кристиано Роналдо за Зидан: „Успехът на Реал се дължи на Зидан. Неговата работа е впечатляваща“.

Първата голяма нощ на Зизу

Спечелването на Единадесетата на „Сан Сиро“. Реал печели след дузпи срещу Атлетико Мадрид. В редовното време срещата завършва при 1:1.

Думите на Зидан след първия път, в който печели турнира на богатите като треньор: „Реал Мадрид е клубът на моя живот. Този, който ме направи голям във всичко. Не мога да съм по-щастлив“.

160 точки в Ла Лига

Реал Мадрид натрупа 160 точки, в 65 мача в Ла Лига, под ръководството на Зидан.

Само две поражения в Шампионската лига

13 победи в най-авторитетната европейска клубна надпревара в 20 мача. Двете загуби идват срещу Волфсбург и Атлетико Мадрид.

Колебливата поредица

4 мача без победа – равенства с Виляреал, Лас Палмас, Борусия Дортмунд и Ейбар.

Общо осем загуби

Реал Мадрид, начело със Зидан е загубил общо осем мача. Два от Атлетико, един от Валенсия, Селта, Севиля, Барселона, Волфсбург, Бетис.

Другите за Зидан

Жозе Моуриньо: „Не ме изненадва това, което постигна Зидан в Реал Мадрид“.

Диего Симеоне: „Работата на Зидан е впечатляваща“.

Масимилиано Алегри: „Начинът, по който Зидан изнесе мача в Кардиф, бе фанастичен“.

Серхио Рамос: „Зидан има философи и идентичност да води съблекалнята“.