Вчера Реал Мадрид официално презентира последното от летните си попълнения – крайния бранител Ферлан Менди. 24-годишният французин пристигна от Олимп Лион срещу 55 милиона евро (според испанските и френските издания), за да изживее един от най-запомнящите се мигове в своята кариера, а именно – официално представяне на „Сантиаго Бернабеу”.

Ако вземем предвид кариерното развитие на Менди, неговата възраст и реномето, което натрупа през последните сезони, изглежда всичко се нарежда перфектно за него. Французинът дава всички основания на феновете да мечтаят за поредната бляскава история с любимия бял екип.

Малцина от тях обаче са наясно колко специален се явява този миг за Ферлан Менди. Не заради Реал. Не заради „Бернабеу” или ръкостискането с Флорентино Перес. А заради самия него.

Заради онова момче отпреди десетилетие, което повежда неравна битка, за да проходи отново и чиито мечти са удавени с прогнозата на лекарите, че никога повече няма да играе футбол.

Нека пак повторим – Менди е на 24 години. Във футболния свят това отдавна не се приема за крехка възраст, а по-скоро като обещание, предзнаменование за това какъв ще бъде играчът, когато достигне абсолютния си пик. Ако отстраним спортния контекст, Менди ще ни се стори все още млад. И въпреки това е преживял толкова много.

На 11-годишна възраст Менди губи своя баща в миг, когато неговите футболни качества започват да избуяват. Това му дава един колкото суров, толкова и ценен урок. „Футболът винаги е бил част от него”, припомня си неговият братовчед Марк Гомис. „Макар че беше дребничък, беше много корав. Той беше много по-добър в сравнение с по-големите момчета и можеше да ги засрами. Беше на 14, когато ми каза, че иска да стане футболист и го направи с толкова много плам и глад, че си личеше по очите му.”

Последното признание е много важно, защото идва 2 години след втория удар, който съдбата му нанася. Година след смъртта баща си, Ферлан Менди бива диагностициран с инфекция в областта на таза. С напредването на времето проблемът се задълбочава и парижанинът – тогава играещ като нападател – развива артрит в тазобедрената си става.

На 15 години Менди чува смразяващата новина, че може да забрави за футболната си кариера. Причината е предстоящата операция, след която лекарите не му дават никакъв шанс да  продължи с любимата игра на най-високо ниво. След хирургическата интеревенция Менди се озовава изправен пред битка, която ще сломи мнозина други още преди началото си. „Прекарах известно време в инвалидна количка, а после още 6 или 7 месеца в болница, където правих рехабилитация, за да проходя отново”, разказа самият Менди. „Казаха ми, че повече няма да играя. Ето че днес съм в Реал Мадрид.”

Ферлан успява да осъществи считаното за невъзможно завръщане във футбола, но препятствията идват едно след друго, вече от чисто футболен характер. На 17 години неговият клуб Пари Сен Жермен го уведомява, че за него вече няма място в младежката академия. Менди не храни лоши чувства по този повод. „След онези 8 месеца на възстановяване, се върнах към редовни тренировки и бях ужасяващ. Просто не бях на ниво, но работих много здраво и с времето започнах да се връщам към предишната си форма. Тръгнах си от ПСЖ и после подписах с Льо Авър.”

Преди да се стигне до трансфера в Лига 2 обаче Менди прекарва цяла година в аматьорския Мантоа 78. Изявите му в Льо Авър бързо хващат окото на няколко елитни клуба и през юни 2017 „деканския клуб” го продава на Олимпик Лион срещу сумата от 5 милиона евро плюс още милион под формата на бонуси.

За двете си години при „хлапетата” Ферланд Менди навъртя 59 мача, а през ноември миналата година дойде и дебютът му за националния отбор на Франция. През миналата кампания бранителят записа 8 участия в Шампионската лига, като най-впечатляващи бяха изявите му в двубоите срещу Манчестър Сити от груповата фаза.

Сега за французина идва следващата значима цел – да измести легендата Марсело от титулярния състав на Реал Мадрид. Немалко бяха хората, които вече опитаха и се провалиха, но никой от тях не беше Ферлан Менди.