След като свали златния бадж от 1098 дни насам от фланелките си за това, че е световен клубен шампион, то Реал Мадрид се провали при домакинството си на Атлетик Билбао в последния мач от 18-ия рунд в Ла Лига, завършвайки 0:0. По този начин „лос меренгес” оформиха 37 точки в своя актив, оставайки на две зад лидера Барселона, който ще посрещне новата 2020-а година като първенец в Испания.

Примера дивисион преустановява работата си до 3-и януари, когато се подновяват мачовете, в който Реал ще гостува на Хетафе, докато Атлетик ще има визита на Севиля. Баските калкулираха актив от 28 пункта след изиграването на 18 мача.

Иначе Реал Мадрид беше далеч по-стойностният отбор на „Сантиаго Бернабеу”, но блестящи изяви на Унай Симеон, както и на дваж пъти гредите спасиха гостите.

В 11-ата минута Винисиус Жуниор пропусна страхотен шанс за реализиране на гол. След двойно подаване със съотборник той остана срещу вратаря Симон, но кракът на вратаря спря удара. Последва двоен рикошет в крака на бразилеца, но топката отиде аут. Полека-лека натискът на „лос меренгес” на „Бернабеу” срещу „баските” ставаше все по-сериозен.

Седем по-късно Тони Кроос проби към наказателното поле на Атлетик и стреля, но с важна намеса Унай Симон отклони топката, която се отби в напречната греда. Миг по-късно гостите атакуваха чрез Иняки Уилиямс, който преодоля Едер Милитао и стреля, но Тибо Куртоа изчисти в ъглов удар.

След 23 минути игра Модрич видя прекрасно Винисиус, който, от своя страна, плонжира и стреля с глава, но навън. В 32-ата минута пък Карим Бензема преодоля Унай Симон и стреля от малък ъгъл, но Унай Нунес с пета изчисти топката току от голлинията. До края на полувремето Бензема имаше нов шанс, но Симон улови, а в 42-ата Кенан Кодро вкара гол за Атлетик, но след като бе маркирана негова засада.

26 снимки

Териториалната и игрова доминация за Реал продължи и с втората част, но с нея и продължиха мъките към „отключването” на вратата на Билбао. След час игра резервата Начо Фернандес нацели гредата, след като засече топката от корнер, а пет по-късно диагонален шут на Карим Бензема бе отразен от направилия страхотен мач Унай Симон.

В 77-ата минута пък нападателят на Атлетик Вилялибре отправи топовен изстрел от средна дистанция, но топката прелетя встрани от гредата на Куртоа. В 82-ата минута Феде Валверде на дваж пъти центрира опасно отдясно в наказателното поле на Атлетик, но все не се намери негов съотборник да засече топката.

В 86-ата минута Реал Мадрид нацели за втори път гредите на Атлетик. Лука Йович надскочи Унай Нунес и стреля с глава, но топката се отби в десния страничен стълб. Топката отиде към Серхио Рамос, който стреля с десния крак от легнало положение, но този път Симон се намеси, след като не помръдна при удара на Йович.

До края на мача Атлетик имаше две възможности, но удар на Виялибре бе отразен от Куртоа, но се разбра, че има и засада.