Отборът Реал Мадрид постигна трудна, но важна победа като гост на Ейбар с 3:1 в последен мач от 14-ия кръг на испанската Ла Лига. Карим Бензема откри резултата в 6-ата, а Лука Модрич удвои в 13-ата минута. Красив гол на Кике в 28-ата минута намали пасива на домакините, но в добавеното време на двубоя Лукас Васкес оформи крайния резултат. С този успех, който е пети поред за тима, възпитаниците на Зинедин Зидан успяха да настигнат Атлетико Мадрид на върха в класирането с актив от 29 точки. "Дюшекчиите" обаче са с два мача по-малко.

Мадридчанни стартираха ударно и бързо взеха комфортен аванс, но "баските" успяха да се върнат в двубоя след миг на гениалност от капитана на тима. През втората част темпото беше на малко по-ниско ниво, но и двата тима направиха по няколко пропуска. В крайна сметка "кралете" подпечатоха победата в самия край на двубоя, с което застигнаха лидера и градски съпреник - Атлетико. В следващия двубой Ейбар, който остава на 14-а позиция с 15 точки, гостува на Алавес, докато Реал приема Гранада.    


Шампионите започнаха силно двубоя и още с първия си удар успяха да открият резултата. В шестата минута Лука Модрич комбинира с Родриго в половината на „баските“, след което бразилецът копна чудесно топката и изведе в наказателното поле Карим Бензема, който овладя добре и стреля под плонжа на Марко Дмитрович, за да отбележи - 0:1.

Ейбар опита да изнесе играта в по-предни позиции, но играчите на Реал успяваха да се справят безпроблемно с опитите за натиск на домакините.

Така се стигна до 13-ата минута, когато Реал удвои преднината си. Лукас Васкес и Бензема комбинираха отдясно, а защитата на „баските“ не успя да се справи и да изчисти. Френският нападател успя да влезе в наказателното поле и върна топката към границата на наказателното поле, където Лука Модрич шутира силно и точно под гредата за 0:2.

Три минути след това „белите“ бяха на косъм да поведат с трети гол. Модрич центрира отдясно на границата на наказателното поле, а на далечната греда Бензема успя да се измъкне от защитата на Ейбар и стреля с глава в обратния ъгъл на Марко Дмитрович, но покрай вратата.

В 21-ата минута Анаиц Арбия стреля директно от пряк свободен удар, но над вратата на Тибо Куртоа.  

Двата гола на Реал не сломиха домакините, които не се затвориха, а тръгнаха напред и това даде резултат в 28-ата минута, когато капитанът Кике получи топката от Кевин Роригес и с феноменален фалцов удар от около 25 метра я запрати в горния ляв ъгъл на безпомощния Куртоа.  

В 36-ата минута Тони Кроос даде брилянтен извеждащ пас по въздуха за Бензема, който напредна добре към наказателното поле и с чудесен удар прати топката във вратата на домакините за трети път. Попадението обаче беше отменено заради засада. Ситуацията беше проверена и със системата ВАР, която потвърди решението. 

Минута по-късно Ферлан Менди пусна остър пас отляно успоредно на наказателното поле, но сантиметри на достигнаха на Васкес да засече във вратата на Дмитрович.   

Пет минути преди края на първата част Йошинори Муто стреля към вратата на Реал, но неточно.

В 44-ата минута Серхио Рамос стреля силно от пряк свободен удар пред наказателното поле на Ейбар, но над вратата на Дмитрович.

В добавеното време на първото полувреме Васкес бе изведен сам срещу Дмитрович, който излезе да го пресрещне, но футболистът на Реал успя да го преодолее и запрати топката към опразнената врата, но Педро Бигас успя да притича и да изчисти пред голлинията.

Второто полувреме започна в доста по-леко темпо за разлика от началото на първото, но домакините отново опитваха да застрашат вратата на "белите". 

В 55-ата минута Папа Диоп получи пред наказателното поле и стреля, но Куртоа изби.

Минута след това Серхио Рамос сбърка с паса си пред своето наказателно поле и подари топката на Такаши Инуй, който влезе отляво в пеналтерита и стреля, но покрай вратата. 

Силен удар на Муто от дистанция в 60-ата минута прелетя над вратата на Куртоа.

В 62-ата минута Брайън Хил се опита да се измъкне сам срещу вратаря, но Ферлан Менди успя да  избие топката в корнер.

Шест минути след това Кроос изведе сам срещу Дмитрович Родриго в наказателното поле, но ударът на бразилеца бе блокиран от сръбския страж.

В 71-ата минута Кике центрира от левия фланг, а на първа греда Муто стреля с глава, но над вратата на Куртоа.

Секунди след това Педро Леон замени Такаши Инуй в тима на „баските“, докато Федерико Валверде и Марко Асенсио смениха Лука Модрич и Родриго.  

В 74-ата минута Асенсио стреля от пряк свободен удар от дъгата на наказателното поле, но покрай лявата греда на Дмитрович.

Осем минути преди края на редовното време системата ВАР разгледа спорна ситуация за евентуална дузпа в полза на домакините за игра с ръка на Рамос. От повторенията се видя, че топката среща ръката на защитника, но съдиите прецениха да не отсъждат нарушение - вероятно, защото според тях тя е била прилепена към тялото.

В добавеното време на двубоя Педро Бигас бе изведен с дълъг пас към наказателното поле на Реал, напредна добре, но точно преди да нанесе удар капитанът на „белите“ Рамос успя да направи шпагат и да изчисти топката.  

В ответната атака обаче Реал стигна до трето попадението, което реши и мача. Карим Бензема изведе отдясно в наказателното поле Лукас Васкес, който с хубав удар запрати топката покрай Дмитрович в далечния ъгъл за крайното 1:3.


FT / ЕЙБАР – РЕАЛ МАДРИД 1:3 | КЛАСИРАНЕ В ЛА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

0:1 Карим Бензема 6'

0:2 Лука Модрич 13'

1:2 Кике 28'

1:3 Лукас Васкес 90+2'

Стартови състави на двата отбора:

ЕЙБАР (4-4-2)1. Марко Дмитрович - 22. Алехандро Позо, 5. Педро Бигас, 23. Анайц Арбия, 24. Кевин Родригес - 14. Такаши Инуй, 8. Папакоули Диоп, 10. Еду Експосито, 25. Брян Гил - 12. Йошинори Муто, 17. Кике (к)

Старши треньор: Хосе Луис Мендилибар

РЕАЛ МАДРИД (4-3-3)1. Тибо Куртоа - 23. Ферлан Менди, 4. Серхио Рамос (к), 5. Рафаел Варан, 2. Даниел Карвахал - 8. Тони Кроос, 14. Каземиро, 10. Лука Модрич - 25. Родриго, 9. Карим Бензема, 17. Лукас Васкес 

Старши треньор: Зинедин Зидан

Главен съдия: Хосе Луис Мунуера Монтеро, Испания

Стадион: „Ипура Мунисипал Стейдиъм“, Ейбар, Испания