Еден Азар отново пое капитанските задължения за Белгия в Катар, като Роберто Мартинес запази вярата си на доказания играч, въпреки че офанзивният футболист имаше само седем мача на клубно ниво този сезон. Макар че Азар беше щастлив да избяга от проблемите си на "Сантяго Бернабеу", когато напусна Близкия изток, той призна, че по-младото поколение таланти би заслужавало повече минути от него.

"Нови момчета чакаха за своя шанс с националния отбор. Не играх в Реал, след това се присъединих към "Червените дяволи" и играх футбол. Това не ми хареса, особено защото новото поколение заслужава да играе. От известно време знаех, че ще спра след Световното първенство. Представянето в Катар не беше решаващо за решението ми. Разбира се, жалко как се получи, но решението ми беше взето предварително. Просто беше време да спра", сподели Азар.

"За първи път започнах да мисля за това след Европейското първенство. Бях направил всичко по силите си, за да бъда във форма навреме след травмата на глезена. За съжаление, не можах да играя в четвъртфиналната загуба от Италия и това наистина направи психологическа разлика. Играя и футбол в Мадрид с Тони Кроос. Той напусна германския национален отбор преди две години и ми каза, че когато други имат международни ангажименти, той може да се възползва от това време, за да се забавлява със семейството си", добави футболистът.

Азар формира част от т. нар. "Златно поколение" на Белгия, но той си тръгва от международната сцена без големи отличия на това ниво за името си и със сериозни въпроси, задавани за посоката, в която се движи клубната му кариера, след като претърпя четири, до голяма степен разочароващи, сезони в Испания.