Днес Челси и Реал Мадрид ще определят втория финалист през този сезон в Шампионската лига, след като снощи Манчестър Сити си подпечата визите за Истанбул. В първия двубой в Мадрид сблъсъкът приключи 1:1, което дава леко предимство на лондончани, защото днес и 0:0 ще ги класира за финала в турския мегаполис. Срещу тях обаче е най-успешният отбор в турнира. "Кралския клуб" през годините е доказвал, че когато ножът опре до кокала, показва най-доброто от себе си и се измъква от сложни ситуации.

Gulliver/Getty Images
44 снимки

Домакините гонят трети финал на най-престижния европейски клубен турнир историята си. През 2008 година загубиха с дузпи от Манчестър Юнайтед на "Лужники" в Москва, а през 2012 година триумфираха в Мюнхен срещу Байерн отново след наказателни удари.

Успоредно с това "белия балет" e на крачка от 17-ти финал. Възпитаниците на Зинедин Зидан имат цели 13 купи във витрината си, като последните 3 от тях са спечелени под ръководството на световния шампион.

Това ще е едва 5-ти двубой между двата състава в евротурнирите. Досега англичаните нямат поражение от испанците, с които са се срещали основно във финални срещи.

"Сините" досега са играли срещу испански тимове на елиминации 12 пъти, като в 5 случая са продължавали напред, а в 7 са отпадали. От друга страна мениджърът Томас Тухел няма нито една загуба от испанци (3 победи и 4 равенства).

Кастилци пък се справят много успешно в елиминационни двубои с английски съперници, имайки на сметката си 9 успеха и 5 отпадания. В същото време в 9 случая в историята си са правили реми в първия мач у дома, като само в 2 от тях са продължавали напред, а в останалите 7 са отпадали.

За Челси ще липсва Матео Ковачич, който все още лекува травма в бедрото.

В лагера на Мадрид извън строя са Дани Карвахал, Рафаел Варан и Лукас Васкес. Ферлан Менди е с лека травма, но може и да играе довечера. Очаква се в игра да се завърне и капитанът Серхио Рамос. Федерико Валверде остава извън сметките, след като последният му тест за COVID-19 е бил положителен.

Първият съдийски сигнал ще бъде даден в 22:00 часа българско време и ще можете да проследите всичко най-интересно на живо в Gong.bg.