Измина още един трансферен пазар, в който Реал Мадрид не пожела да сложи на масата големи пари, за да привлече наистина доказано име в състава си. В последните сезони на "Бернабеу" заеха по-пасивна позиция спрямо топсделките на Стария континент, а последният наистина значим трансфер на доказан полеви играч бе привличането на уелсеца Гарет Бейл през 2013 г. за над 100 млн. евро.

Единствените две изключения от правилото в последните 5 години бяха вратарят Тибо Куртоа, за когото бяха платени 65 млн. евро на Челси, както и бразилецът Винисиус Жуниор, който бе спазарен за малко повече от 45 млн. евро от Фламенго. Но ролята на Куртоа е коренно различна. Бъдещето може и да принадлежи на 18-годишния суперталант Винисиус, но не и настоящето.

С оглед на трансфера на машината за голове Кристиано Роналдо в Ювентус (117 млн. евро) през това лято, както и настаналия "най-сух период" за тима от над 30 години насам - Реал не е вкарвал гол в официален мач вече 6 часа и 49 минути под ръководството на испанеца Жулен Лопетеги, всички погледи отново са насочени към президента Флорентино Перес.

Той трябва да вземе голямото решение дали отново да се върне към старата стратегия със закупуването топиграчи за много пари или да продължи да проявява търпение към сегашния треньор и сегашните играчи.

Все пак, ако Перес реши да развърже кесията, една от сериозните дилеми пред 71-годишния строителен магнат ще се окаже в какъв период да го направи - дали по средата на сезона в януарския трансферен прозорец, или през следващото лято, когато ще може да претендира за най-големите имена в Европа.

Слуховете в Испания непрекъснато етикетират играчи като Неймар (ПСЖ), Еден Азар (Челси) и Хари Кейн като новия "галактико", който да поведе Реал към новите големи успехи. Сякаш след ерата на великия Кристиано "Кралският клуб" остана обезкървен най-вече откъм играч, който може да вкарва голове в най-напечените моменти и да измъква тима тогава, когато е най-трудно. 

На всички е ясно, че нито едно от гореизброените имена няма да напусне настоящия си клуб по средата на сезона, а и като цяло историята е показала, че наистина големите трансфери се осъществяват "на чисто" през лятото (изключение прави сделката при преминаването на испанеца Фернандо Торес от Ливърпул в Челси за над 50 млн. паунда през зимата на 2011 г.).

Изглежда, че Флорентино Перес трябва да си избере и една от трите цели. При Неймар ситуацията изглежда най-силно обвързана с пари. От ПСЖ искат почти 300 млн. евро, за да продадат своя диамант. Може ли трансферният пазар да излети още веднъж в нова орбита за по-малко от две години, след като именно бразилецът се превърна в най-скъпия играч на планетата след преминаването си от Барселона в ПСЖ през 2017 г. за 222 млн. евро?

Вариантът с Хари Кейн също изглежда полемичен. В последните години Реал успя да привлече двама наистина големи играчи от лондонския Тотнъм - Лука Модрич и Гарет Бейл, които в крайна сметка изплатиха всяко "сентаво", дадено за тях. На Перес обаче му е ясно, че босът на "шпорите" Даниел Леви е човек, който обича много такива сделки.

Първо, Леви няма да се лиши лесно от своя голям голмайстор. Също така президентът на Тотнъм е известен със своя търпелив и изнервящ за ответната страна подход на "извиване на ръце". Той иска да вземе максималното при всеки трансфер. Въпросът е дали Перес ще има сили и нерви да се впусне в още една игра на характери с колегата си от Северен Лондон?

Еден Азар пък изглежда във формата на живота си с 8 гола в десетте си мача от началото на сезона.

Попаденията му влизат в световния видеообмен на всяка спортна емисия и се споделят многократно във всяка социална мрежа. Действията му с топката са изящни като произведение на изкуството. Като манна небесна за Реал дойде и твърдението на играча по-рано през седмицата, че мечтата му от дете е да облече фланелката на "белите". Договорът на 27-годишния белгиец с Челси изтича през 2020 г., така че следващото лято ще бъде решаващо за съдбата на бързоногото крило.

Ясно е, че от "Стамфорд Бридж" няма да се разделят с Азар за по-малко от 120 млн. паунда, които може и да набъбнат още, ако формата на играча остане константна до края на сезона.

Дилемите пред Флорентино Перес изглежда не свършват.

Но все пак. Човекът с "белите" фигури е на ход.