Световните медии побързаха да охулят звездата на Барселона Лионел Меси след погрома срещу Рома в 1/4-финалите на Шампионската лига. Част от каталунските привърженици също започнаха стремглаво да замерят камъни по аржентинеца, а футболният свят му приписа нова супергеройска сила.

Много слаб Барселона се сгромоляса, Рома с подвиг

Меси бил "невидим". Невидим за тези, които нямат очи да видят. Футболистът на Барселона често бива порицаван за донякъде неестественото си поведение на терена. Лео наблюдава играта в голяма част от времето и рядко се впуска в необмислени действия.

Да вземем например жълтия картон, който си изработи в снощния мач. Меси на практика прекрати нова опасна атака към собствената си врата в 63-ата минута, фаулирайки съвсем умишлено Александър Коларов.

Подобни ситуации са рядко явление, oсобено като се има предвид, че от началото на сезона Лео има едва 6 жълти картона в общо 47 мача. 

Оставаме настрана картона и продължаваме към "невидимите" действия на дребния аржентинец. В снощния двубой, освен Марк-Андре Тер Стеген, не можем да говорим за кой знае какъв блясък в редиците на Барселона. Даже никакъв.

Иниеста: Боли ме, това може би е последният ми мач в ШЛ

Докато тимът продължава уж да подсилва защитата, а новаците не биха могли да бъдат винени, то какво остава за познатите лидери в отбора - като Жерар Пике, Серхио Бускетс, Жорди Алба, Иван Ракитич и други?

Жерар Пике бе главният виновник за втория гол, след като в 57-ата минута задържа Един Джеко в наказателното поле, а главният рефер Клемен Тюрпен нямаше избор освен да отсъди дузпа. Бускетс и Ракитич сякаш изобщо не присъстваха на терена, с изключение на грешките, които допускаха. Единствено капитанът Андрес Иниеста опитваше да прокара тук-там топката, но и силите му вече го предават.

Бартомеу: Съчувствам на нашите фенове по цял свят

Който е безгрешен, нека първи хвърли камък върху му, се казва в Библията. За добро или лошо Меси често поема вината на плещите си, защото е един от лидерите. Да погледнем малко по-детайлно обаче. 

Къде беше Меси по време на целия мач? Статистиците все още не са извадили графики с местонахождението му на терена във всяка една минута, но в крайна сметка част от хората, които са гледали мача, знаят - Меси беше в центъра.

Да, Меси опитваше да организира атаките, да извежда топката, защото голяма част от неговите съотборници просто не успяваха да я изкарат от собственото си поле. Нека обаче да отдадем заслуженото и на "вълците", които до един се хвърляха върху него, само щом докосне топката. Изведнъж глутницата се скупваше около Лео и му попречваше да направи и крачка, камо ли да отправи удар.

Тук идва въпросът - къде беше Луис Суарес? Е, ами той беше забележим с това, че за пореден път очакваше топката да кацне на крака му и да влезе в мрежата. Да, много от вас ще кажат, че това е работата на един нападател. А, каква тогава е ролята на Меси?

До голяма степен е велик с това, че търси топката дълбоко в собственото си поле. Най-вече обаче впечатление прави желанието му за победа до последния възможен момент. Ако не друго, сами можете да видите последните минути от двубоя с Рома:

След като осъзна, че съотборниците му се движат по инерция на терена, Меси опита да вземе нещата в свои ръце. Единственото по-голямо нещастие е, че ако онзи индивидуален рейд в 86-ата минута бе завършил с гол, Меси щеше да бъде провъзгласен за спасител. 

"Ако болният много иска да живее, докторите са безсилни." В нашия случай пациентът (б.р. Барселона) бе загинал преди да легне на операционната маса, а Меси до последно опитваше да влее живот във вече безжизненото му тяло.

Истината е, че онзи отбор, който гореше в битките и се наслаждаваше на неповторим стил, отдавна бе повлечен заедно с многомилионните трансфери и грандиозните промени. Барселона, а и по-голямата част от клубовете, все още трудно се адаптират към новата обстановка, чието начало бе поставено с несполучливия трансфер на Пол Погба в Манчестър Юнайтед.

От тогава насам се купува, продава, дава под наем. Въпросът обаче е друг, парите в Барселона или не стигат, или не се води правилна трансферна политика. Купуват се играчи, като Самуел Умтити, които нямат сърце за голямата игра и идеалите, а мислят единствено за следващия си трансфер. 

И ако пациентите са тези, то от Меси и Иниеста не може да се очаква да грабнат дефибрилаторите и да ги съживят. Те вече са загинали.