Защитникът на Реал Мадрид Даниел Карвахал се завърна в националния тим на Испания след сериозно отсъствие заради контузия. Така най-после селекционерът Луис Енрике спря да лази по нервите на „белите“, като в последните месеци не викаше никакви играчи от „Сантяго Бернабеу“. В навечерието на решителната визита в Гърция Карвахал даде интервю за „Марка“.
 
- Пропусна 291 дни заради контузии в последната година. Сега си здрав и си във форма. Как постигна това?
- Когато искаш да направиш нещо, няма какво да те спре. Спрях да ям глутен. Червено месо също не консумирам. Само бяло месо, риба, зеленчуци, плодове... Нормални неща за спортистите.
 
- В кой момент реши, че е време за тази радикална промяна?
- Храната е само една от причините за многото ми контузии. Но има и други – какво правя преди тренировка, след тренировка, как възстановявам. През всичките 24 часа вече изпълнявам някакви ангажименти, каквито трябва да изпълнява един професионален спортист.
 
- Как се чувствахте по време на всички тези контузии?
- Всичко е в главата. Ако имаш воля и желание, ще прескочиш всяко препятствие. Жена ми изтърпя всичко. Казвах й, че не се чувствам добре, че не мога да се възстановя и т.н. Истината е, че тя заслужава паметник (смее се). Тъкмо когато се роди синът ми, бях контузен. А това прави всичко сложно, защото настроението ми беше ужасно. Нямаше я усмивката, с която сега се прибирам.
 
- Имали ли сте нужда от помощ от специалисти по психология?
- В клуба имаме хора, които са ми помагали в тази област. Психологическият аспект беше още една врата за затваряне. Важно е.
 
- Контузии, физическа и психическа умора... Има ли проблем с календара?
- Трябва да се преразгледа. Много е натоварващ. Имаме мачове на всеки три дни, пътувания до Южна Америка... Това е лудост. Тибо Куртоа наскоро каза, че календарът е повече от гъст. А от това губи футболът.
 
- Да поговорим за националния тим. Какво почувствахте, когато дойдохте на лагера?
- Забавлявах се като малко дете. Дори съм нервен. Бях много развълнуван да видя всички отново.
 
- Гледайки националния отбор от вкъщи, чувствахте ли гняв, безсилие...?
- Когато не играеш, е най-лошото. Евро 2020 беше цел, която можеше да спечелим. Не можем обаче да живеем, гледайки в миналото. Това, за което мисля, е гостуването в Гърция. Една тежка битка.
 
- Говорим много за последния мач от квалификациите с Швеция. Но преди това има визита в Гърция...
- Ние мислим само за предстоящия двубой. Гърция е труден съперник, далеч сме от дома, а те имат шанс да бъдат втори и ще дадат всичко от себе си срещу нас. Ако не спечелим този мач, няма да имаме почти никакви възможности да отидем директно на световното първенство.
 
- В последните месеци Луис Енрике не викаше играчи на Реал Мадрид. Трябва ли той да бъде обвиняван в антимадридизъм?
- Треньорът се старае да има хора, на които вярва най-много. Той не гледа кой в какъв отбор играе. Това е неговият път, неговата философия и неговата идея. И резултатите му са отлични.
 
- Можете ли да си представите световно първенство без Испания?
- Не. И трябва да победим всички, за да не се случи това.
 
- Спомняте си последния плейоф, който игра Испания?
- Истината е, че не. И по-добре да нямаме друг (смее се).
 
- Да се върнем на Реал Мадрид – какво е чувството отново да играеш на „Сантяго Бернабеу“?
- Това е най-взискателният стадион в света. Не успяхме да бъдем добри в няколко домакински мача и публиката ни освирка.
 
- Изключвате ли Барселона от битката за титлата?
- Не! Когато Зидан дойде, ние изоставахме с 12 точки от Барселона и завършихме с една зад тях, като ги притискахме до последния мач.
 
- Играли сте със и срещу Шави. Какво ще направи той в Барселона?
- Ще има сигурна промяна. Пристигането на фигура като Шави ще изпълни всички с ентусиазъм. Дори и да е съперник, пожелавам му целия късмет на света. Само не срещу нас (смее се).
 
- Винисиус прави феноменален старт на сезона. Какво си мислиш, когато го гледаш?
- Той е като куршум, който лети. Помага ни много. Вини е най-добрият играч в отбора. И пример за умствена сила. Много го критикуваха за липсата на голове, за грешките. И това, което направи, беше да хвърли всичко на гърба си и да скочи напред. И ето го.
 
- Говориш ли със Серхио Рамос?
- Да, наскоро говорихме. Той ми каза, че е близо до завръщане. Мисля, че след паузата в първенството ще го видим на терена. Дано има късмет и пак да се насладим на игрта му. Странно е, че сега Серхио не е в националния тим. Видях много нови лица, много млади хора.
 
- Сред тях е Гави...
- Да, Гави. Прегърнахме се, когато се видяхме. Страхотна работа на това младо момче, той заслужено е в националния.