Четвъртата последователна загуба на Реал Мадрид на неговия стадион „Сантиаго Бернабеу“ от Аякс с 1:4 в осминафиналния мач реванш от Шампионската лига е нещо, което не се е случвало на „кралете“ от 2004 година, когато начело на отбора е Карлош Кейрош. 

За пръв път от девет години насам Реал отпада още на първото стъпало в елиминациите, като за последно това се случи през сезон 2009-10. След това мадридчани бяха в серия от четири полуфинала и четири финала (всички спечелени).

Това е трето поредно поражение за Реал в рамките на шест дни, след двете загуби от Барселона през миналата седмица. В този период мадридчани допуснаха осем гола и се разписаха само веднъж. Само за шест дни Реал изгуби всички шансове за трофей, отпадайки от Шампионската лига, Купата на краля и оставайки на 12 точки зад Барселона в Ла Лига.
Кризата е безпрецедентна за тима, който загуби последните си четири маза на своя "Бернабеу". Преди загубите от Аякс и двете от Барселона, Реал допусна поражение и от Жирона.

Аякс беше в серия от седем поредни загуби от Реал, в които беше допуснал 22 гола. Освен това тимът от Амстердам не беше печелил мач от елиминационната фаза в Шампионската лига като гост от март 1997 г., когато отново спечели в Мадрид срещу Атлетико.