Президентът на ФИФА Джани Инфантино изрази подкрепата си за нападателя на Реал Мадрид Винисиус Жуниор, след като футболистът получи расистки обиди от фенове в неделния мач на стадион Местая във Валенсия.

Винисиус беше обиждан от феновете, което доведе до прекъсване на мача за 10 минути, а след това влезе в кавга с играчите на Валенсия, което доведе до изгонването му през второто полувреме. Реал загуби мача с 0:1.

По-късно бразилският национал използва Туитър, за да изрази разочарованието си, като каза, че "расизмът е нормален в Ла Лига" и описа Испания като "расистка страна".

"Пълна солидарност към Винисиус. Няма място за расизъм във футбола или в обществото и ФИФА застава зад всички играчи, които са се оказали в такава ситуация", каза Инфантино в изявление.

"Процесът от три стъпки съществува в турнирите на ФИФА и се препоръчва на всички нива на футбола. Първо спирате мача, обявявате го. Второ, играчите напускат терена и дикторът на стадиона обявява, че ако атаките продължат, мачът ще бъде прекратен. Мачът започва отново и след това, трето, ако атаките продължат, мачът ще спре и трите точки ще отидат при противника", припомни Инфантино и добави, че стъпките за спиране на расизма трябва да бъдат подкрепени чрез образование.

Винисиус получи подкрепа след инцидента, включително от президента на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва и треньора на Реал Мадрид Карло Анчелоти./БТА