Едно от горещите имена в трансферната листа на Атлетико Мадрид през това лято бе французинът Тома Лемар. Роден на карибския остров Гуадалупа (12 ноември 1995 година), той пристига в Европа на 15 години, започвайки футболната си кариера в академията на Каен. След 3 силни сезона и над 90 мача за френския Монако (с който веднъж става шампион на Франция, 2016/2017г.), през това лято Лемар се събра със своите сънародници Люка Ернандес и Антоан Гризман в Атлетико Мадрид. С трансфер за около 70 млн. евро, атакуващият халф се превърна в най-скъпия играч в историята на „дюшекчиите“.

Още с дебюта си срещу Реал Мадрид в двубоя за Суперкупата (спечелен с 4:2), Лемар показа своя огромен потенциал. Той вече записа и два двубоя в Ла Лига с екипа на „рохибланкос“ – при равенството с Валенсия (1:1) и победата над Райо Валекано (1:0). Също така Лемар окъпа името си със слава, след като бе част и от шампионския тим на Франция, спечелил Мондиала в Русия.

„Започнах престоя си в Атлетико с титла, което е много важно за моята интеграция. Много съм щастлив от победата над Реал. Надявам се да продължим по същия път и да даваме най-доброто до края на сезона“, сподели Лемар в интервю за вестник „Marca“.

„Опитах да скъся ваканцията си след Мондиала, за да мога по-бързо да се присъединя към отбора. Мисля, че това ми помогна за интеграцията в състава – да опозная треньорите, своите съотборници. Мисля, че беше добър ход“, добавя той.

„Мисля, че Гризман изигра важна роля в решението ми да дойда тук. Но все пак мисля, че това бе лично мое желание. Люка и Антоан ми говореха много за клуба и аз реших, че това е идеалното място, за да продължа своята кариера“.

„Относно това дали моето идване е повлияло на Антоан да остане (след непрекъснатите спекулации за преминаването на Гризман в Барселона – б.р.) – мисля, че той сам трябва да отговори. Знам, че се радва, че аз съм тук, така че можем да правим хубави неща заедно през този сезон“, каза още Лемар.

„Атлетико е отбор, който се характеризира със своята страхотна защита. Опитвам да се наместя по най-добрия начин в отбора, за да мога да помагам на колектива. Симеоне непрекъснато ми обяснява какво трябва да правя – най-вече тактически. Уча се всеки ден, а той ми помага много“.

„Дали усещам напрежение поради това, че съм най-скъпият играч в историята на Атлетико? Не, не мисля, че усещам някакво напрежение. Трябва само да върша своята работа на терена и всичко ще се случва по хубавия начин“, добави играчът.

„Относно моя живот – роден съм в Гладалупа. Там обаче няма футболни игрища както в Европа. Футболът там те задължава да мислиш най-вече технически – как да контролираш топката, как да я подаваш. Отидох рано в школата на Каен, където ми помогнаха много да израсна и да прогресирам. Както като играч, така и като личност“.

„Не искам да говоря за това какво ще постигна на индивидуално ниво. С Атлетико обаче ще опитаме да направим възможно най-добрия сезон, пък да видим какво ще стане“, завърши Лемар.

Още по темата:

Чоло поиска време за двамата си световни шампиони в атаката

Атлетико подари на Гризман спомен за вечни времена