221-то дерби на Мадрид между Реал и Атлетико на "Бернабеу" ще бъде третият най-скъп мач в историята, спрямо цените на играчите, които ще бъдат на терена. Стойността на футболистите в групите на двата тима е малко над 1,2 милиарда евро, спрямо данни от елитния германски сайт "Transfermarkt".

Тъй като наставниците Жулен Лопетеги и Диего Симеоне трябва да изберат само 11 души от своите отбори, с които да започнат срещата, на скамейките на "белите" и "червено-белите" ще останат състезатели с обща стойност повече от половин милиард евро.

Най-голямото име, което пропуска сблъсъка, разбира се, е това на плеймейкъра на "кралете" Иско Аларкон, който през седмицата се подложи на операция от апендицит. Според "Transfermarkt" сумата, на която е оценяван испанецът, е 75 млн. евро. Иско ще бъде аут от игра до края на октомври, като надеждите са, че ще се върне на терена за първото "Ел Класико" за сезона срещу Барселона (28 октомври).

Друг голям отсъстващ за "белите" е левият бек Марсело, който получи травма при поражението от Севиля (0:3) преди няколко дни. Цената на бразилеца е около 60 млн. евро. Той трябва да бъде на линия до две седмици.

Ако все пак Лопетеги започне с Куртоа, Карвахал, Варан, Рамос, Начо, Каземиро, Модрич, Кроос, Бейл, Асенсио и Бензема, Реал ще остави на пейката играчи на стойност - 312 млн. евро. Най-скъпите от тях ще бъдат летните покупки Алваро Одриасола (39,7 млн. евро), както и новата "седмица" на тима - Мариано Диас (38,4 млн. евро).

Атлетико, от своя страна, няма никакви проблеми със състава си, като Диего Симеоне ще може да разчита на всичките си основни единици. С оглед трансферите и разширения състав на тима през лятото, на пейката срещу Реал се очаква да останат титулярите от миналия сезон Анхел Кореа и Томас Партей. Именно Кореа би бил най-високо оценяваният състезател на Атлети на скамейката, ако все пак не започне двубоя - неговата цена е 48 млн. евро.

Ако Симеоне избере "единайсеторка" във вид - Облак, Хуанфран, Хименес, Годин, Ернандес, Лемар, Родри, Коке, Саул, Гризман и Коста, на скамейката ще останат играчи на стойност - 215,6 млн. евро.

Мадридските грандове искат да оставят Барса зад себе си

Реал Мадрид срещу Атлетико Мадрид: Една история с много пластове

Един от козовете на Атлетико Мадрид в 12 фрази

Любопитна закономерност разкриха в Испания преди мадридското дерби

Симеоне: Дербито на Мадрид е мач на характери, на личности

Отбраната на Атлети за дербито с Реал се заздравява

Лопетеги: Не живеем с предишните победи, така че няма да го правим и с предишните загуби

Марсело аут за дербито с Атлетико, пропуска и още два мача