Старши треньорът на Реал Мадрид Жулен Лопетеги говори преди Ел Класико с Барселона. Той коментира, че очаква да продължи да диша след големия сблъсък на Испания и добави, че не възнамерява да умре.

Напрежението около Лопетеги в последните седмици е осезаемо. „Белите“ преминават през колеблив период, като бяха в серия от пет мача без победа във всички турнири. В тях те записаха 4 поражения и едно реми, а мрачната серия бе прекъсната в Шампионската лига – срещу Виктория Пилзен (2:1). Сега предстои Ел Класико, а според запознати съдбата на Лопетеги начело на Кралския клуб зависи именно от изхода на този двубой.

Мегасблъсъкът е в неделя, 28 октомври, от 17:15 часа.

Марсело: Светър спира, за да гледа Ел Класико 

„Ключовите моменти в един такъв мач са много. На първо място е футболът, да атакуваш добре, да се браниш добре, след това идва темата с емоциите. Също така духът. Аз съм предимно концентриран върху играта, но и менталният аспект също е от значение“, каза Лопетеги, цитиран от испанските медии.

Във връзка с многото слухове, че Ел Класико е решаващо за поста на Лопетеги, специалистът бе запитан ще има ли за него живот след този сблъсък.

„Очаквам да продължа да дишам, не мисля да умра. Всеки е насочил на 100 процента енергията си към този мач и всеки е готов да даде всичко“.

„Не мислим за съперника и затова, че Меси няма да играе. Концентрирани сме върху себе си. Искаме да оптимизираме изцяло добрите ни качества. В такива мачове трябва да се влиза на 100 процента. Срещу нас ще се изправи голям отбор, а и ние също сме такъв тим“, добави Лопетеги.

Жулен Лопетеги

източник: Gulliver/Getty Images

В последните седмици не едно име се спряга за евентуален заместник на Лопетеги. В тази връзка наставникът сподели:

„Концентриран съм върху треньорската си работа. Не се поставям в зависимост от това, което се говори. Сега съм изцяло насочен към предстоящия мач“.

„В мачове като Реал – Барса важна е не само тактиката, но и психиката. Важно е да не допускаш грешки, да си амбициозен. Така че, всичко е от значение“, продължи специалистът.

Съблекалнята на Реал твърдо зад Лопетеги 

В края на брифинга Лопетеги оцени работата на Серхио Рамос като капитан. Той бе категоричен, че защитникът се справя „фантастично“, като допълни, че „капитаните се делят на добри и големи“.

Що се касае до това дали е раздразнен от коментарите, че ще е изненада, ако Реал победи Барселона на „Камп Ноу“, Лопетеги обясни: „Приемам всичко, което се говори. Няма да е изненада, да спечелим, на който и да е терен. Не се дразня, че се говори, че ще е изненада, ако победим на „Камп Ноу“. Напротив, ще съм щастлив, ако се случи“.

Преди срещата между двата испански гранда, „блаугранас“ са начело с 18 точки. „Лос Бланкос“ са седми с 14.

Реал се пробва за Почетино, макар да среща мощен отпор