Експертите от министерството на финансите са подкрепили жалбата на Агенцията по приходите, която е подаде към прокуратурата за предполагаемите престъпления от страна на звездата на Реал Мадрид Кристиано Роналдо.

В изявление пред агенция „EFE“ от Министерството на финансите обявиха, че жалбата е подадена в рамките на определения срок, който е 30 юни. Сега предстои прокуратурата да прецени как ще действа спрямо португалския футболист.

„В наказателния кодекс тези две престъпления носят присъди от две до шест години за всяко едно от тях, което би означава, че прокуратурата трябва да поиска петгодишна минимална присъда за Роналдо“, коментира от Министерството на финансите.

Въпреки това, съдията може да приложи „висококвалифицирано смекчаващо вината обстоятелство“, което е въведено в Наказателния кодекс през 2013 година и да намали с половина или с една четвърт присъдата за всяко едно от престъпленията, ако играчът признае фактите и заплати укритите данъци с таксите, лихвите и неустойките в рамките на два месеца от призовката и разследването.

Роналдо укрил 15 милиона, а не 8

„Ако съдията намали присъдите на общо 15 месеца, то Кристиано няма да влиза в затвора“, добавиха от Министерството на финансите.

От министерството също така смятат, че данъчните съветници на Роналдо също трябва да бъдат разследвани и подведни под отговорност.

Активите на Кристиано Роналдо в чужбина са оценявани на стойност 203 милиона евро.

Агентът на Кристиано го защити

Погват Кристиано за укрити данъци

Защо скандалът около Кристиано избухна часове преди Ел Класико?

Заплашват “El Mundo“ заради Кристиано

Spiegel: Роналдо и Моу на мушката заради укрити данъци

Данъчните в Испания потвърдиха, че разследват Роналдо

Данъчните в Испания крият от година разследването срещу Кристиано

Скандалът около Кристиано набира сила