Травмата на Карим Бензема и неизвестностите около състоянието на Гарет Бейл поставят на преден план в състава на Реал Мадрид – Мариано Диас. Нападателят тренира като животно, според онези, които го следят отблизо. Той знае, че неговият момент е настъпил. Само в рамките на няколко дни на „кралете“ им предстоят мачове срещу Леванте на „Сантиаго Бернабеу“ (на 20 октомври), срещу Виктория Пилзен в Шампионска лига (на 23 октомври) и срещу Барселона на „Камп Ноу“ (на 28 октомври). Мачове, в които присъствието на Карим Бензема е под въпрос и се очаква именно Мариано да поведе атаката на испанския гранд.

Без Бензема в отбора, вратата пред Мариано Диас, който започна своя втори етап в първия тим на Реал Мадрид се отваря. От началото на настоящия сезон той изигра пет мача, но във всеки един от случаите влизаше в игра от резервната скамейка. Той вкара гол в дебюта си срещу Рома, само за 17 игрови минути. Оттогава той не се е разписвал. Нападателят е без попадение в мачовете срещу Еспаньол, Севиля, Алавес и ЦСКА Москва, въпреки че срещу руския отбор нацели гредата.

Не само контузията на Бензема е причина да се вярва, че в следващите мачове Мариано Диас ще получи доверието на старши треньора Жулен Лопетеги. Физическото състояние на Гарет Бейл е загадка. Той не взе участие в контролата на Уелс срещу Испания, а няма да играе и в двубоя от Лигата на нациите срещу Ирландия. Бейл бе пуснат от лагера на Уелс и се прибра в Мадрид, където да се подготвя по индивидуално изготвена програма за срещата срещу Леванте.

Мариано Диас ще бъде нагърбен с важната задача да спре головата немощ на Реал Мадрид от последните мачове. „Кралете“ не са отбелязали гол в последните си четири мача. В тях Мариано, който влизаше само за няколко минути не успя да промени негативната динамика.

Сега, пред Мариано се откриват две страхотни възможности срещу Леванте и Виктория Пилзен, не само да излезе от сянката на Бензема и Бейл, но и да даде силна заявка за титулярно място в състава на Жулен Лопетеги.

Мариано Диас очаква своя миг. Той признава, че от самото начало е бил наясно, че това приключение в Мадрид няма да бъде разходка. За разлика от Олимпик Лион, в Реал Мадрид той трябва да се доказва на терена във всяка една секунда и няма гарантирано място в състава на Лопетеги. В предстоящите два мача Мариано ще трябва да докаже, че е повече от валидна алтернатива на статуквото в атаката на Реал Мадрид. Мариано чувства, че мигът му приближава и е готов да даде всичко, за да се възползва от възможността.