Това са последните секунди от финалите на НБА. Часовникът стига до 0,0 и разликата е една точка между двата тима, но играта продължава, тъй като Голдън Стейт Уориърс са близо до коша и може да обърнат. Битката в Медисън Скуер Гардън завършва и гонгът удря за 12-ия рунд, но реферът отказва да спре устрема на Александър Усик, след като украинският боксьор е подел инициативата срещу своя съперник.

Остава една обиколка от Световния шампионат във Формула 1 и всичко решава титлата, но директорът на състезанието отказва да развее карирания флаг, тъй като вторият зад него е прекалено близо. След противоречивия край на сезон 2021-а, може би това не е най-добрият пример.

Gulliver/GettyImages
28 снимки

Тези обстоятелства са абсурдни, ясно е. Всеки основен спорт има ясни правила за край, независимо дали е изтекъл часовника за игра, стигнали са финалната точка или е последният момент. Те са обективни, но не и субективни.

Футболът е изключение и последните моменти от равенството на Реал Мадрид срещу Валенсия (2:2) в събота срещу Валенсия разкриват това му ограничение.

Реферът Хил Мансано даде седем минути добавено време, през което две от тях не се игра поради забавяне, което разглеждаше потенциална дузпа за Валенсия от ВАР. Това забавяне значеше, че мачът следва да продължи до 99-ата минута, когато Лука Модрич изпълни корнер за "лос меренгес".

Реферът Мансано даде сигнал, че това ще бъде последният епизод от дуела. Валенсия изчисти, но само до дъгата на наказателното поле, където Браим Диас се подготви да центрира обратно топката, когато Мансано свири край. Секунда по-късно той подаде, когато Джуд Белингам вкара гол с глава и никой не беше спрял игра от футболистите.

Играчите на Реал тръгнаха да се радват и смятаха, че са крайният победител на "Местая", но реферът беше категоричен – няма гол. Белингам се затича към рефера заедно с капитана Дани Карвахал, Винисиус Жуниор, Хоселу, Андрий Лунин и Антонио Рюдигер.

„Това е ши*ан гол“, извика той на съдията, след което беше изгонен. След това Белингам беше подкрепен от Анчелоти, който призна, че това не е обида към съдията, а реакция на английски, която всички в щаба на „белия балет“ са помислили с оглед случилото се.

Официалният уебсайт на Реал нарече това „безпрецедентно решение“, но по буквата на закона те нямаха как да обжалват и спечелят. Хил Мансано беше дал достатъчно допълнително на допълнителното време и индикира със свирката си, че слага край на срещата във Валенсия, макар и в странна за футболния фен ситуация. Гневът се отприщи от един от неписаните закони на футбола – че когато даден отбор атакува, последният съдийски сигнал не бива да се дава до края на цялото действие. Но това не е заложено по никакъв начин в правилата...

Футболният правилник е неясен за това кога точно съдията трябва да свири окончателен край на даден мач. Според IFAB – законодателите на спорта, реферът действа като „времеизмервател“, а допълнителното време може да се увеличи от него, но не и намалено. Добавката за загубено време е на рефера по негова преценка.

Закон 5.2 на IFAB гласи: „Реферът не може да промени решение за подновяване на мача, ако неправилно е сигнализирал край на първо или второ полувреме“.

Това безхаберие е довело до субективна система във футбола. Играта се разви по такъв начин, че очакванията са, че полувремето не бива да свършва, ако единият отбор е в атака, но без това да е вписано в правилника и всеки един съдия може да го тълкува по различен начин. Какво означава да си в атака? Ще стреляте ли? Ще центрирате ли? Ще има възможност за обсада на съперниковата врата? Дали 60 секунди търпеливо разиграване в офанзивен план около наказателното поле, а ла Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола, са една продължаваща атака преди да се свири край на мача?

Голяма част от другите елементи във футбола са регулирани. Правилата на IFAB се събират в документ от 230 страници, а шест от тях са с диаграми, посветени на това за играта с ръка. Защо обаче един от най-важните му елементи, кога играта да свърши, трябва да има ясен очерк.