За първи път в последните седем години на Ел Класико президентът на Реал Мадрид - Флорентино Перес, не седна до шефа на Барселона - Жоан Лапорта. Това се бе превърнало в традиция, а същото се случваше и на "Сантиаго Бернабеу", когато босът на каталунците връщаше жеста.  
 
Според медиите в Испания причината за отсъствието на Перес от ложата на "Камп Ноу" е разгарящият се  конфликт между двата клуба, породен от разкритията за корупция срещу Барселона. Срещу каталунците има обвинение за нерегламентирани плащания към бившия рефер Хосе Мария Негрейра в продължение на 17 сезона. Сумите са умопомрачителни - общо около 7.3 милиона евро.
 
А Перес е един от хората, които призоваха за санкции, включително отнемане на точки и дори изхвърляне на Барселона от елита. Скандалът е огромен, въпреки че към момента нищо не е доказано. 

От Реал Мадрид са категорични, че и снощното издание на Ел Класико е потвърдило подозренията, че ВАР системата е благоприятна за Барса, пише "Марка". "Кралете" се чувстват ощетени в два случая, за които са отговорни ВАР реферите - отмяната на гола на Марко Асенсио и нарушението на Гави без топка срещу Дани Себайос.

"В Реал вече са наясно, че са загубили титлата в Ла Лига и смятат, че това се дължи както на грешки, допуснати от отбора, така и на ситуации, на които клубът не може да повлияе. Освен това причината за неуспеха се крие и във факта, че отборът не се подсили достатъчно през последния сезон и това се дължало на спестявания и дългосрочно планиране", пише "Марка".

Реал Мадрид подчертава, че това не се случва в мачовете от Шампионската лига, въпреки конфронтацията на клуба с УЕФА и Александър Чеферин. 

"Разликата между работата на арбитрите в Испания и в Европа е очевидна. Това са факти, а не думи“, каза източник от Мадрид за "Марка".