След като загуби от Лил в Шампионската лига, Реал Мадрид изненада мнозина не само с резултата, но и с играта си. Вратарят на отбора, Андрей Лунин, не скри разочарованието си след края на мача, заявявайки: „Трудно е да анализираме, не знам дали ни липсваше агресия, креативност или трябваше да се борим повече.“ С тази загуба "кралският клуб" сложи край на 259-дневна серия без поражение, но тревожната картина от мача остави доста въпросителни. пише Marca

Началото на сезона за Реал Мадрид не се оказа такова, каквото мнозина очакваха. Въпреки че е рано за категорични заключения, отборът изглежда не прилича на този, който доминираше миналата година в Европа. Загубата в Лил не е изолиран случай – още в първите два мача на Шампионската лига "белите" показаха липса на интензивност и затруднения в контрола на играта. Двата съперника, срещу които се изправи отборът на Анчелоти – Щутгарт и Лил, са далеч от класата на Реал Мадрид, но испанците така и не успяха да наложат надмощие в тези срещи.

Едно от основните притеснения за Реал Мадрид е липсата на агресивност в защитната фаза. От завръщането на Карло Анчелоти начело на отбора през 2021 г., "белите" рядко прилагат висока преса, но тази година пасивността в отбраната е още по-осезаема. Мадрид позволява на противниците си средно по 13 паса преди да направи опит да отнеме топката – значително повече от водещите европейски отбори като Манчестър Сити и Байерн Мюнхен, които правят това след 9 или 8 паса съответно.

Физическото представяне на отбора също оставя много да се желае. Според статистиката на Шампионската лига, Реал Мадрид е от отборите, които пробягват най-малко разстояние в мачовете – със средно 108,3 км на мач, далеч от водещите 122 км на Байерн и 115 км на отбори като Ливърпул и ПСЖ. Това показва недостиг на енергия и динамика в играта на "белите", което се отразява както в атакуващ, така и в защитен план.

Исторически, Реал Мадрид е отбор, който държи топката и контролира мача. В настоящото издание на Шампионската лига обаче това не е така. С притежание на топката от само 51%, мадридчани се нареждат едва на 15-то място по този показател. Ниската ефективност в подаванията също е проблем – със 1 038 паса и 87,5% точност, те са далеч от стандарта, който самите те поставиха в предишните сезони.

Въпреки тези тревожни данни, има и положителни моменти в играта на Реал Мадрид, които дават надежда. Въпросът е дали "белите" ще успеят бързо да коригират слабостите си и да се върнат към нивото, на което всички ги очакват. Треньорът Карло Анчелоти признава, че критиките са заслужени, но все още има време за корекции. Въпреки това, реакцията трябва да бъде незабавна, ако Мадрид иска да остане конкурентоспособен в Шампионската лига и да се бори за титлите, които обикновено преследва.