Барселона и Реал Мадрид ще изиграят днес първото си Ел Класико в ерата пост Меси и Кристияно Роналдо. Дербито е тази вечер от 17:15 часа и може да го гледате пряко по MAX Sport 4.

В последните години аурата на двата клуба помръкна. Трофеите рязко намаляха, селекциите им не са толкова бляскави, а резултатите от началото на сезона са непостоянни, но въпреки всичко те разполагат с резерви, които могат да се превърнат в големите звезди на утрешния ден.

В момента младите са основния, да не кажем единственият капитал на Барса с оглед на всичките й останали проблеми. В сряда каталунците успяха да вържат голямата си надежда Ансу Фати с договор до 2027 г., брониран с умопомрачителната откупна клауза от 1 милиард евро. Роденият в Гвинея нападател вече счупи цял куп рекорди за най-млад дебютант и голмайстор и от него се очаква да се превърне в новия Меси. На Педри, който също преподписа до 2026 г. пък се гледа като на новия Шави. Той отпада от сметките за мача днес поради контузия, но на „Камп Ноу“ има кой да го замести. Това е 17 годишният Гави, който започна сезона като футболист от втория отбор и до август бе абсолютен анонимник, но демонстрира изключително зрелост за възрастта си, при включването си в националния отбор за полуфиналите и финала от Лигата на нациите.

Слабото звено на Барса на този етап изглежда Роналд Куман. Ортодоксалните фенове го възприемат като тактически ренегат, който върви срещу историческата философия на клуба. Преди месец нидерландецът изглеждаше пътник след серия слаби резултати в Ла Лига и в Шампионската лига. На всичко отгоре Куман е избор на предишния президент Хосеп Мария Бартомеу, който настоящата управа иска да вкара в съда. Изгонването на треньора обаче се оказа не чак толкова лека задача. От една страна, неустойката му е 12 милиона евро, а последното нещо на света, което шефовете на каталунците искат в момента, е да трупат нови дългове, при положение, че вече „висят“ с 1,32 милиарда евро. От друга, в Барса постепенно осъзнаха, че при настоящата конюнктура трудно могат да вземат нещо по-добро от Куман. Свободните треньори на пазара в топ листата не са никак много, а тези които са на разположение имат определени изисквания, които са извън моментните възможности на „блаугранас“, особено по отношение на  селекцията.

Реал няма подобни проблеми. През лятото те без много шум си прибраха Карло Анчелоти. Мнозина го смятат за изчерпан осребрител на визитки, но при сегашната конюнктура, той може би е най-подходящият човек на „Бернабеу“. Италианецът знае как да се разбере с футболистите и работи с наличния материал без претенции и оправдания. Анчелоти обаче не може да реши някои структурни проблеми на Кралския клуб като дупката, която се отвори в центъра на защитата след напускането на Серхио Рамос и Варан, постоянните травми на Азар и съмнителната мотивация на Бейл.

Надеждите на Реал  днес са свързани преди всичко с дуета в атака Бензема – Винисус Жуниор. Французинът изглежда във формата на живота, след като записа 11 гола и 8 асистенции в първите си 11 мача за 2021-22 Бразилецът пък прави най-силния си сезон, откакто е на „Бернабеу“. Освен техника, той вече може и да предложи и ефективност, като до момента има 7 гола и 3 асистенции.

СТАРТОВИТЕ СЪСТАВИ

БАРСЕЛОНА: Тер Стеген - Оскар Мингеса, Жерар Пике, Ерик Гарсия, Жорди Алба - Френки де Йонг, Серхио Бускетс, Гави - Сержиньо Дест, Мемфис Депай, Ансу Фати

Треньор Роналд Куман

РЕАЛ М: Тибо Куртоа - Лукас Васкес, Едер Милитао, Давид Алаба, Ферлан Менди - Лука Модрич, Каземиро, Тони Кроос - Родриго, Карим Бензема,  Винисиус

Треньор Карло Анчелоти