Отборът на Реал Мадрид записа първа победа за 2019 година, след като надви с 3:0 Леганес в първия осминафинал за Купата на Краля. Така „белите“ взеха комфортен аванс преди реванша, който е на 16 януари.

Първото попадение за успеха реализира Серхио Рамос, който бе точен от дузпа, породила дискусии. Капитанът вкара стотния си гол на професионално ниво. По веднъж се разписаха Лукас и Винисиус. Младият нападател изнесе силен мач, в който освен гол, записа и асистенция на името си. Дебют за европейския клубен шампион направи новото попълнение Браим Диас, който се появи на мястото на Винисиус в 78-ата минута. 

Реал Мадрид започна силно, като до 16-ата минута „лос бланкос“ организираха две добри атаки, в основата на които бе Карим Бензема. Първо след четвърт час игра французинът опита да отиграе прехвърлящо центриране, но Иван Куеяр се намеси решаващо и спаси. Минута по-късно Бензема опита късмета си от дистанция, но отново без успех.

Леганес отвърна в 18-ата минута, когато Мартин Брайтвайте засече при центриране от корнер, но Кейлор Навас улови с лекота.

В 25-ата минута „кралете“ имаха претенции за дузпа, които обаче бяха подминати от съдията. Световния клубен шампион протестира, че е имало нарушение срещу Алваро Одрисола, ала реферът остави играта да продължи, като не сметна за необходимо да се консултира с ВАР.

Мартин Брайтвайте стреля от границата на пеналта минута по-късно, но встрани от десния стълб. Десетина минути по-късно същият играч притесни отново Серхио Рамос и компания. Той се извиси над всички при едно центриране от корнер, ноНавас отново реагира вещо и отрази.

Винисиус

източник: БГНЕС

Минута преди края на редовното време на първата част дузпа бе отсъдена в полза на „лос меренгес“. Одрисола нахлу отдясно, а Гамбау понечи да му попречи. Реферът видя непозволена игра на бранителя на гостите и посочи бялата точка, като решението породи полемики. От 11-те метра топката си заложи Серхио Рамос, който бе безгрешен за 1:0.

След почивката Винисиус се оказа в центъра на две опасности от 58-ата до 60-ата минути.  В първия случай изстрелът на младия талант мина встрани от целта, а във втория Куеяр се намеси отлично.

В 68-ата минута преднината на Реал набъбна на 2:0. Винисиус пресече една върната към вратаря топка и успя да комбинира с Лукас, за когото остана само да се разпише за 2:0.

Класиката оформи Винисиус в 77-ата минута. Одриосола центрира отдясно, а нападателят майсторски засече за 3:0.

По-малко от 10 минути преди края Мартин Брайтвайте бе близо до гола, но Навас реагира превъзходно. В 86-ата Сабин засече от ъглов удар, но в аут.

Междувременно в другите два мача от същата фаза с гол на Анхел в добавеното време Хетафе надви с 1:0 Валядолид, докато Виляреал и Еспаньол не излъчиха победител – 2:2. Точни за „жълтата подводница“ бяха Екамби (85') и Карлсо Бака (89'), докато за „лос перикитос“ Дардер (15') и Алехандро Лопес (71') реализираха.