Сезон 2017/18 в Ла Лига започва да се превръща в мисия невъзможна за Реал Мадрид. След изиграването на първите десет кръга в първенството „белия балет“ е спечелил 20 точки от 30 възможни. „Кралете“ загубиха 10 точки след двете равенства срещу Валенсия и Леванте и двете загуби от Бетис и Жирона. В същото време Барселона е лидер с 28 точки. Каталунците загубиха само две точки при гостуването на Атлетико Мадрид на „Уанда Метрополитано“.

Никога в своята 115-годишна история Реал Мадрид не е успявал да навакса подобно изоставане.

Най-силното постижение в историята на клуба е през сезон 2002/03 в Ла Лига, когато Реал Мадрид успява да съкрати пасива си от седем точки от лидера Реал Сосиедад. В края „белия балет“ печели титлата със 78 точки, докато баските остават втори със 76 точки.

Рекордът в Примера дивисион се държи от Барселона. Каталунците успяват да наваксат изоставане от 9 точки от Реал Майорка през сезон 1998/99, което се получава още в 14-ия кръг. В крайна сметка Барселона успява да спечели титлата.

Настоящата разлика от осем точки е обръщана на два пъти в историята на испанския шампионат. През сезон 1991/92, когато Барселона става шампион, след като изостава от Атлетико Мадрид и през 2003/04, когато Валенсия става шампион, след като задминава Реал Мадрид.

Изоставането на Реал Мадрид с осем точки от Барселона на този етап задължава „белия балет“ да спечели двете дербита между двата отбора, които предстоят през сезона. През последните 32 сезона това се е случвало само веднъж – през 2007/08, когато Реал Мадрид е воден от Бернд Шустер и постига победа с 1:0 като гост на „Камп Ноу“ и с 4:1 на „Сантиаго Бернабеу“.

Жирона спря рекордна серия на Реал Мадрид

Все пак Зинедин Зидан е доказвал, че може да прави обрати с Реал Мадрид. През сезон 2015/16 „кралете“ изоставаха на 12 точки от Барселона в 29-ия кръг, а в крайна сметка успяха да съкратят пасива си само до 1 точка в 33-ия кръг. В крайна сметка Барселона стана шампион с 91 точки, а Реал Мадрид завърши на второ място с 90.