Общинският съвет на Мадрид одобри направеното предложение от ръководството на Реал за реконструкция на стадион „Сантиаго Бернабеу“. С тази стъпка на клуба бе позволено да разруши двете кръгли кули в краищата на западната фасада на стадион и търговския център.

Това бе одобряване на предварителна процедура за получаване на необходимите разрешения за реконструкцията на стадиона и околностите му, което се отразява в район с площ от общо 82,807 квадратни метра.

Тази процедура е преди глобалното ремоделиране на стадиона. Проектът за препарцелиране - без промяна на повърхността - предполага административното узаконяване на определени пространства, които понастоящем са предназначени за използване на обществени пътища и частни зони.

Реконструкцията на „Сантиаго Бернабеу“ трябваше да започне още през миналото лято, но се забави заради документални проблеми.

От Реал ще премоделират цялостно външния вид на стадиона, като той ще разполага с подвижен модерен покрив. 

В първоначалните планове влизаше и изграждане на хотел на територията на стадиона, но засега изглежда по-вероятно той да не бъде включен в проекта.

Капацитетът на „Сантиаго Бернабеу” от 81 044 места няма да бъде нито намаляван, нито увеличаван. 

Според първоначалните планове ремонтните дейности трябва да приключат през 2020-а година.

Според обявеното новият стадион ще бъде оборудван с всички най-нови технологии, като ще има и специална информационна и комуникационна система. Проектантът се е съобразил и с всички нови енергийни достижения.

За първи път проектът беше предложен преди шест години - през 2012 г. и все още не е стартиран.

Предвидената обща сума за проекта е около 400 милиона евро. Президентът на клуба Флорентино Перес в момента търси нов инвеститор, тъй като първоначално бе сключен спонсорски договор с петролната компания IPIC, но заради забавянето на изпълнението на проекта тя се отказа да инвестира и контрактът бе развален по вина на Реал Мадрид.