Реал Мадрид триумфира със Суперкупата на Испания. Това стана след победа с 2:0 над Атлетик Билбао във финала на турнира, който се проведе в столицата на Саудитска Арабия – Рияд. „Белите” имаха пълно превъзходство в срещата и триумфираха след голове на Лука Модрич (38) и Карим Бензема (52-дузпа).

В края на мача Едер Милитао беше изгонен, след като изби с ръка удар с глава на Раул Гарсия, който влизаше във вратата на Тибо Куртоа. Последва дузпа, която белгийският вратар отрази.

„Белия балет” не остави съмнения, че е по-добрия от двата отбора и наложи волята си с по един гол и в двете полувремена. Баските се събудиха едва в края на мача, когато на Куртоа му се наложи да спаси още едно-две положения, освен дузпата.

Суперкупата е 12-а в историята на Реал, който успя да вземе реванш от Атлетик за отстраняването в полуфиналите на турнира през миналия сезон. Трофеят бе и първи за Карло Анчелоти начело на отбора след неговото завръщане.

БТА
30 снимки

Първата по-добра възможност пред един от двата отбора се откри в 10-ата минута. Тогава Тони Кроос се озова на стрелкова позиция и отправи коварен шут, който беше блокиран. Осем минути по-късно Родриго намери Карим Бензема пред наказателното поле. Френският нападател отправи удар, който Симон закачи с пръстите и топката излезе в корнер. След неговото изпълнение се получи разбъркване, но се стигна само до аут. 

"Белите" продължиха да са по-активният отбор на терена. В 27-ата минута Каземиро проби през центъра и отправи удар в долния ляв ъгъл, но Симон изби в корнер. След неговото изпълнение Менди стреля с глава, но отново вратарят на баските се намеси. 

Реал Мадрид

източник: Sofascore

В 38-ата минута "кралете" поведоха. Тимът на Анчелоти организира страхотна контраатака. Родриго напредна с топката отдясно, увлече трима съперници и намери Модрич. Хърватинът от границата на наказателното поле с безпощаден удар матира Симон за 1:0. 

В 51-ата минута Реал получи дузпа. Бензема получи на границата на наказателното поле и отправи удар. Топката обаче се удари в ръката на Йерай Алварес. Главният рефер гледа ситуацията на ВАР и посочи бялата точка. Зад топката застана Бензема, който удвои преднината на "белия балет".

Треньорът на Атлетик реагира с тройна смяна, който даде импулс в играта на баските. В 63-ата минута Нико Уилямс намери случайно Раул Гарсия, който отправи удар от няколко метра, но покрай вратата. Малко след това Муниаин не успя да насочи топката в очертанията на вратата от удобна позиция. 

В 75-ата минута Милитао спаси отбора си от сигурен гол, след като изби удар на Раул Гарсия, при който топката щеше да се озове в мрежата. Малко след това Иниго Мартинес стреля в стената от пряк свободен удар. 

В 84-ата минута Нико Уилямс проби отляво и центрира. Получи се разбъркване, след което и рикошет в Серано, но Куртоа се справи без особени затруднения. В 88-ата минута "лъвовете" получиха дузпа след намесата на ВАР. Берчиче получи отляво и центрира остро в наказателното поле. Раул Гарсия засече топката с глава от няколко метра, като топката се удари в ръката на Едер Милитано. Главният рефер изгледа ситуацията, след което посочи бялата точка и изгони бразилския централен бранител, който предотврати сигурен гол. Зад топката застана Раул Гарсия и стреля в центъра на вратата, но Куртоа с крак успя да избие. 


Реал Мадрид – Атлетик Билбао 2:0

1:0 Лука Модрич (38)

2:0 Карим Бензема (52-дузпа)

Реал М: Куртоа, Милитао, Алаба, Кроос, Бензема, Модрич, Каземиро, Лукас Васкес (90 - Начо), Винисиус (85 - Марсело), Родриго (64 - Валверде), Менди

Треньор: Карло Анчелоти

Атлетик Б: Симон, Де Маркос, Алварес, Мартинес, Баленсиага (58 - Берчиче), Беренгер (46 - Н. Уилямс), Дани Гарсия, Сарага (58 - Весга), Муниаин (81 - Серано), Сансет (58 - Раул Гарсия), И. Уилямс

Треньор: Марселино