Реал Мадрид победи с 2:0 Атлетик Билбао в мач от 18-ия кръг на Ла Лига. Карим Бензема даде преднина на "кралския клуб" в 24-ата минута, а Тони Кроос сложи точка на спора с гол в 90-ата минута.

Така "лос бланкос" отново се доближи на три точки от лдиера в Ла Лига - Барселона, който спечели по-рано срещата си с Хетафе.


Gulliver/GettyImages
24 снимки

Атлетик Билбао получи шанс да изпълни ъглов удар още преди да са изминали и 60 секунди от срещата. Футболист на домакините успя да отиграе с глава, но не и да насочи топката към вратата, пазена от Тибо Куртоа.

В 10-ата минута Тибо Куртоа трябваше да се намесва след удар с глава на Паредес след корнер. Белгиецът спаси и така запази нулевото равенство в двубоя. 

Минута по-късно пък Винисиус Жуниор бе изведен с дълъг пас. Бразилецът напредна и потърси Карим Бензема, който обаче не успя да стреля към Унай Симон. Това бе първата по-опасна атака на "лос бланкос".

Иняки Уилямс бе потърсен с извеждащо подаване от капитана Оскар де Маркос в 15-ата минута. Нападателят на баските обаче се размина с топката, която след това бе изчистена от Себайос. Две минути след това Нико Уилямс успя да си бутне топката, елиминирайки Феде Валверде и откривайки си коридор за истрел. Той отправи удар извън наказателното поле, а топката мина близо до гредата.

В 20-ата минута Юри Берчиче използва ръцете си, за да спре Марко Асенсио в наказателното поле на Атлетик Билбао. Мадричани изразиха сериозни претенции за дузпа, но съдията остави играта да продължи. 

Само две минути по-късно Иняки Уилямс бе изведен в наказателното поле на Реал Мадрид. Нападателят стигна до топката преди Тибо Куртоа на аутлинията и след това опита изстрел от почти нулев ъгъл, който и очаквано не намери целта.

В 24-ата минута футболистите на Реал Мадрид комбинираха отлично, а след отбит удар на Марко Асенсио с глава, Карим Бензема стреля от въздуха и прати топката в мрежата на баските. 

Федерико Валверде опита един от типичните за него удари от сериозна дистанция четири минути след попадението на Бензема. Топката обаче прелетя високо над вратата. 60 секунди по-късно и Винисиус Жуниор си опита късмета с изстрел, който попадна в ръцете на Унай Симон.

Реал Мадрид продължи да е по-активният тим през следващите минути и да владее топката повече, докато баските използваха най-вече скоростта на Иняки Уилямс. В 44-ата минута именно централният нападател на "лъвовете" бе задържан от Винисиус в опит за контраатака. На терена прехвърчаха искри и напрежението се увеличи, но съдията бързо се справи със ситуацията. 

В последните секуни на първото полувреме Весга опита изстрел от сериозна дистанция, който обаче мина встрани от вратата.

Баските започнаха силно второто полувреме и натискаха повече, а Нико Уилямс притесняваше защитата в бяло сериозно. "Кралския клуб" залагаше на контраатаките. Основното оръжие на домакините бе бързината на Иняки Уилямс и Нико Уилямс. Голови ситуации обаче липсваха и пред двете врати.

В 59-ата минута дойде първата възможност пред Реал Мадрид във второто полувреме. Начо Фернандес имаше шанс да стреля и то на два пъти, след като първия му опит бе блокиран от защитник, а вторият му удар пък бе спасен с тяло от Унай Симон. До ситуацията се стигна след разбъркване при центриране на Винисиус Жуниор.

Камавинга потърси Карим Бензема с прехвърлящо подаване в 65-ата минута. Френският нападател се отскубна от защитата на баските, но не успя да уцели топката. След това се чу и сигнал за засада. 

Минута след това Реал Мадрид създаде една от най-красивите атаки в мача, като тя тръгна с двойно подаване между Бензема и Валверде, а топката на края се озова във Марко Асенсио, който бе изведен в наказателното поле на домакините. Той опита изстрел покрай стража на баските, но топката мина и встрани от вратата.

В 70-ата минута Иняки Уилямс имаше страхотен шанс да изравни резултата, но не успя да уцели вратата с удар по земята от вътрешността на наказателното поле. 

Атлетик Билбао изравни в 77-ата минута след удар от дистанция на футболист от домакините, който бе избит от Куртоа. Топката след това попадна в Иняки Уилямс, който я прати в опразнената врата. Радостта на баските обаче продължи много кратко, тъй като бе отсъдена засада и попадението на Иняки бе отменено. 

След опасно центриране от корнер в 80-ата минута, топката се разходи по голлиняита на Реал Мадрид, но така и не влезе във вратата, пазена от Куртоа. На далечната греда Иниго Мартинес опита труден изстрел, който също бе избит преди да се озове в мрежата.

В последните секунди на редовното време Родриго комбинира добре с Феде Валверде, след което пусна пас към Тони Кроос. Халфът, който влезе от резервната скамейка малко по-рано, прати топката с директен удар от границата на наказателното поле право във вратата на Унай Симон. Стражът нямаше никакъв шанс. 

FT / АТЛЕТИК БИЛБАО - РЕАЛ МАДРИД 0:2

1:0 Карим Бензема 24'

2:0 Тони Кроос 90'

Съставите на двата отбора:

Атлетик Билбао: 1. Унай Симон, 18. Оскар де Маркос, 17. Юри Берчиче, 3. Вивиан, 31. Паредес, 6. Весга, 19. Ойер Зарага, 11. Нико Уилямс, 8. Ойхан Сансет, 7. Алекс Беренгер, 9. Иняки Уилямс
 
Старши треньор: Ернесто Валверде
Реал Мадрид: 1. Тибо Куртоа, 23. Ферлан Менди, 22. Антонио Рюдигер, 3. Едер Милитао, 6. Начо Фернандес, 12. Камавинга, 19. Себайос, 15. Федерико Валверде, 20. Винисиус Жуниор, 9. Карим Бензема, 11. Марко Асенсио
 
Старши треньор: Карло Анчелоти