Настъпи време и за 14-ия кръг в Ла Лига. Изненадващият водач на колоната е Севиля, но разликите с преследващите грандове са минимални. Имат ли сили момчетата на Пабло Мачин да пренапишат модерната история на испанския футбол? 

Реал Мадрид бе разрушен преди седмица от Ейбар (0:3), но дали това ще се превърне в тенденция или просто ще остане като лош ден в миналото?

Атлетико Мадрид и Барселона не успяха да се победят преди седмица, но шампионските им амбиции трябва да бъдат утвърдени срещу тимовете от средата на таблицата.

Ето какво ни предлага 14-ият кръг в испанския шампионат:

Селта – Уеска

Това са два отбора, които вече смениха треньорите си в началото на сезона. Селта уволни Антонио Мохамед и го замени с Мигел Кардосо преди паузата за международните мачове. Лео Франко отдавна не е начело на Уеска, но заместникът му Франсиско все още чака първата си победа от началото на своя престой.

Селта вече загуби при дебюта на Кардосо - от Реал Сосиедад (1:2), което свали тима в сериозна близост до зоната на изпадащите. Тимът е с 4 загуби в последните си 6 мача. Уеска продължава да е с едва 1 успех от началото на кампанията, което закотвя отбора на последното място. Двете равенства в последните три кръга изравниха новаците с 19-ия Райо Валекано с по 7 точки.

Аут за домакините от „Балаидос“ са Станислав Лоботка и Матиас Янсен, докато Фран Белтран е под въпрос. Густаво Кабрал и Уго Майо се завръщат след наказания и ще могат да заемат местата си в четворката защитници. Хюлсагер, Мендес и Аспас ще бъдат зад изнесения напред Макси Гомес.

Травмирани за Уеска са Луизиньо, Гонзало Мелеро и Рубен Семедо. В схема 4-2-3-1 Мусто и Ривера ще бъдат като опорни халфове пред защитата. Гайар, Гомес и Ферейро ще действат зад Хуан Ернандес.

Всички 6 мача между двата тима са в Сегунда Дивисион, където двата тима си разменят две победи, две загуби и две равенства. Последната среща е от 2011 г., когато Селта надделява с 4:0 у дома.

Срещата между Селта и Уеска е в събота, 1 декември, от 14:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Валядолид – Леганес

Двата тима изглежда ще се борят за оцеляването си през тази кампанията. Въпреки силния старт Валядолид така и не успя да задържи нивото и няма успех в последните си четири мача - 2 загуби и 2 равенства, което свали тима до средата на таблицата.

В последния кръг Леганес повали високо летящия Алавес след успех с 1:0 на "Бутарке". Това извади "краставичките" от зоната на изпадащите.

Десният бек Хави Мояно продължава да има трайна контузия за Валядолид и няма да е на разположение поне до Нова година. Антонио ще продължи да бъде на неговата позиция. Кико Оливас също има проблем с глезена, но все пак той има шанс да влезе в игра. По дясното крило ще е Лео Суарес, докато атаката ще водят Оскар Плано и Енеш Юнал в схема 4-4-2.

За Маурисио Пелегрино проблемите са доста повече. Аут са Александър Шумановски, Есекиел Муньос, Михаел Сантос, Диего Ролан и Ресио, а под въпрос е Иван Куеяр. Системата ще бъде запазена – 3-4-1-2, като Оскар Родригес ще оперира зад Карийо и Ен-Несери.

Леганес спечели всички три последни сблъсъка срещу този съперник. През миналия сезон мадридчани отстраниха Валядолид за Купата на краля.

Срещата между Валядолид и Леганес е в събота, 1 декември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Хетафе – Еспаньол

В миналия кръг Еспаньол загуби за първи път у дома през този сезон – 1:3 от Жирона, което бе второ поредно поражение в последните два кръга за тима. „Папагалчетата“ обаче остават в Топ 5 пред Реал Мадрид.

Сега за тях предстои гостуване в Мадрид на коравия Хетафе, който допуска колебливи резултати, но е вечен препъникамък за всеки съперник.

За тима от „Колизеум Алфонсо Перес“ наказан е Леонардо Кабрера, а Маркел Бергара е контузен. Анхел Родригес и Хорхе Молина отново ще застанат на върха на нападението, докато по крилата за Хетафе ще действат Ндияе и Портийо в компактното 4-4-2.

При Руби Еспаньол продължава да изповядва атакуващ и открит стил на игра. В схема 4-3-3 Дардер, Рока и Гранеро ще уплътняват центъра, докато напред ще действат Лео Баптистао, Борха Иглесиас и Пабло Пиати.

Травмирани за каталунците са Серхио Гарсия и Налдо. Дидак Вила, Марио Ермосо и Естебан Гранеро са на един от жълт картон от наказание.

Всички последни 6 мача между двата тима произвеждат домакински победи. Хетафе взе успеха (1:0) в последния мач срещу този съперник, като дори завърши с 10 души.

Срещата между Хетафе и Еспаньол е в събота, 1 декември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Реал Мадрид – Валенсия

Реал Мадрид се срути в последния кръг и загуби на „Ипуриа“ от Ейбар със звучното 0:3. Това прекъсна перфектната победна серия от четири последователни успеха (два в Ла Лига) във всички надпревари на новия треньор Сантиаго Солари.

„Хапчето за главоболие“ обаче бе взето в Шампионската лига, където тимът си осигури участие в 1/8-финалите и първото място в групата след успех над Рома (2:0) на „Олимпико“ в Рим. В Ла Лига обаче предстои нелеко препятствие – Валенсия, който също навлиза във форма след два успеха в последните два кръга.

Ла Лига: Ейбар - Реал Мадрид 3:0

източник: Gulliver/GettyImages

Реал все още е извън Топ 5, но е само на 6 точки от върха. Валенсия вече е в средата на таблицата, тъй като има едва три победи след 13 изиграни кръга.

Солари няма да може да използва контузените Начо, Одриасола, Касемиро и Серхио Регилон. Себайос и Йоренте ще се борят за място в халфовата линия, докато скъсаната връзка по оста Иско-Солари сякаш за момента прави така, че испанецът да бъде извън сметките за двубоите на Реал. Ако все пак Иско започне като титуляр, след като остана извън групата за двубоя с Рома, ще категоризира всички спекулации като изкуствен медиен балон.

По бековете ще бъдат вече напълно възстановените Марсело и Дани Карвахал. В халфовата линия са Кроос, Модрич и евентуално Себайос, а напред познатите Асенсио, Бензема и Бейл.

За Валенсия отсъстващ продължава да е Денис Черишев, а Родриго Морено имаше някакви проблеми през седмицата. Валенсианци загубиха от Ювентус (0:1) в Шампионската лига, което ги изпрати в турнира Лига Европва.

Коклен би трябвало да остане в средата на терена, заедно с Дани Парехо, след прекрасната си игра срещу Райо Валекано. Солер и Гедеш ще са по крилата, а напред в схема 4-4-2 ще действат Морено и Мина.

Срещата между Реал Мадрид и Валенсия е в събота, 1 декември, от 21:45 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Бетис - Реал Сосиедад

Бетис изглежда като отбор, който е хвърлил всичко в европейските клубни турнири. През седмицата андалусийци надделяха над Олимпиакос (Пирея) (1:0), което ги класира за 1/8-финалите на турнира Лига Европа. В първенството обаче момчетата на Кике Сетиен се намират в долната половина на таблицата с едва един успех в последните си шест мача.

Реал Сосиедад продължава да се задържа близо до местата даващи право на участие в европейските клубни турнири. Позитивните резултатите на тима ги заведоха на само 4 точки от 4-ата позиция след три победи и две равенства в последните шест двубоя.

Сетиен няма да може да разчита единствено на контузения Серхио Каналес (червен картон), докато Джовани Ло Селсо ще може да застане в сърцето на халфовата линия. Сидни ще бъде предпочетен пред Заухир Федал в центъра на защитата. В схема 3-5-1-1 Хоакин и Лорон Морон ще водят атаката на тима.

Пред Асиер Гаритано има доста повече проблемни играчи. Цели петима са травмирани – Мартин Меркеланс, Лука Саняли, Раул Навас, Аритс Елустондо и Аднан Янузай. Ияраменди се завръща след наказание и би трябвало да замести Сурутуса в халфовата линия. Оярсабал може би ще оперира зад изнесения нападател Уилям Хосе в схема 4-2-3-1.

Реал Сосиедад е непобеден в цели 5 мача срещу този съперник. Последните два мача между двата тима завършиха при равенства – 4:4 и 0:0. Преди това баските записаха три последователни успеха.

Срещата между Бетис и Реал Сосиедад е в неделя, 2 декември, от 13:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Жирона - Атлетико Мадрид

Атлетико бе крайно близо до това да оглави таблицата в миналия кръг, но допусна изравняване (1:1) на „Уанда“ от Барселона, което остави тима трети (24 т.). Сега пред момчетата на Диего Симеоне е друго каталунско препятствие. Жирона спря победната серия у дома на Еспаньол в последния кръг (3:1), което изравни тима по точки с Реал Мадрид (20 т.).

За домакинството на своя „Монтивили“ каталунците са без Йохан Мохика, Адай Бенитес, Карлес Планас, Дъглас Луис и Порту. Марк Муниеса вече е на линия и би трябвало да стартира по левия фланг. Очаква се Алекс Гарсия да бъде предпочетен пред Алекс Гранел в средата на терена.

Нападението, в схема 3-4-3, ще водят Гарсия, голмайстора на Ла Лига Кристиан Стуани (10 гола) и Патрик Робъртс.

Атлетико Мадрид - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Атлетико вече е в 1/8-финалите на Шампионската лига след успеха си на Монако (2:0) през седмицата. За тима проблемите в защита обаче продължават. Хуанфран, Диего Годин и Хосе Хименес са аут. Люка Ернандес и Стефан Савич отново може да са двойка бранители пред Ян Облак. Ариас ще продължи да действа отдясно на отбраната.

Диего Коста също се оплака от травма, което може да постави Калинич до Гризман в предни позиции.

Срещата между Жирона и Атлетико Мадрид е в неделя, 2 декември, от 17:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Барселона – Виляреал

Мачът на кръга определено е на "Камп Ноу". Барселона не успя да остане начело след предишния кръг, в който едва стигна до равенство срещу Атлетико Мадрид (1:1) като гост. Все пак тимът не допусна поражение и остана само на точка от новия лидер Севиля (26 т.). Барса отдавна подпечата билета за 1/8-финалите в Шампионската лига, но все пак надделя над ПСВ Айндохвен (2:1) през седмицата.

Пред тима е представящият се лошо от началото на сезона Виляреал, който постигна първия си домакински успех през тази кампания в миналия кръг - над Бетис (2:1). Тимът не успя да си осигури участие в елиминациите на Лига Европа, след като завърши при 0:0 с Рейнджърс на "Айброкс“, но е лидер в своята група и е близо до следващата фаза.

Пред Ернесто Валверде има „купища“ проблеми с контузии. Аут за срещата са Томас Вермален, Серхи Сампер, Рафиня, Яспер Силесен, Серхи Роберто, Луис Суарес, Самуел Умтити и неучаствалия в петъчното занимание Артур Мело.

Семедо ще застане отдясно на отбраната, докато Иван Ракитич се завръща след наказание и ще може да заеме мястото си в сърцето на халфовата линия. Очаква се атаката да поведат Коутиньо, Дембеле и Меси.

Виляреал няма да може да разчита на Бруно Сориано и Хави Фуего. Алваро Гонсалес се завръща след наказание и се очаква да замести Рамиро Фунес Мори като централен бранител. Хуанме Коста ще бъде предпочетен пред Алфонсо Педраса на левия бек. Самюъл Чукууз прави силно впечатление от началото на сезона и ще продължи да води атаката, заедно с Форнаис и Морено.

Барселона печели последните три двубоя срещу този съперник, вкарвайки цели 11 гола в тези мачове.

Срещата между Барселона и Виляреал е в неделя, 2 декември, от 19:30 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Алавес - Севиля

Севиля е изненадващият лидер след 13 кръга в Ла Лига. Момчетата на Пабло Мачин се възползваха от равенството между Атлетико Мадрид и Барселона (1:1) в последния кръг, като след успеха над Валядолид (1:0), успяха да прескочат и двата си преки конкурента.

Сега пред андалийсци застава една от големите сензации през тази кампания – Алавес. Тимът загуби на два пъти в последните три кръга, но продължава да се задържа в Топ 4 на шампионата.

За домакините от „Мендисороса“ само Родриго Ели и Томас Пина са аут за двубоя с лидера.  Мубарак Уакасо е готов да започне в средата на терена и би трябвало да си партнира с Ману Гарсия. Лагуардиа и Марипан ще останат в сърцето на защитата, докато Собрино и Калиери ще продължат да водят своя тим в атаката в схема 4-4-2.

Пред Мачин контузени са само Гоналон и играещата легенда Хесус Навас. Франко Васкес ще остане в халфовата линия заедно с Евер Банега. На мястото на травмирания Навас трябва да застане Алейш Видал, докато отляво ще е Серхио Ескудеро.

Севиля - Валядолид

източник: БГНЕС

Пабло Сарабия, Усам Бен Йедер и голмайсторът на тима Андре Силва ще опитат да продължат серията си с голове в предни позиции.

Лошата новина за Севиля е, че тимът печели само точка в последните си четири визити до Страната на Баските. През миналия сезон отборът домакин взе победи с по 1:0.

Срещата между Алавес и Севиля е в неделя, 2 декември, от 21:15 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Леванте - Атлетик Билбао

Последният мач от кръга противопоставя стабилния Леванте на намиращия се в жестока криза от поне година Атлетик Билбао. Баските са в зоната на изпадащите и въпреки че смениха треньора през лятото (Едуардо Берисо), развитието продължава да боксува.

Аут за домакините са Садику, Саму Гарсия, Рубен Ручина, Антонио Луна, Чейк Дюкуре и Серхио Постиго. Моралес се завръща след наказание и ще започне в атака, заедно с Рожер Марти. Ерик Кабако ще стартира в сърцето на защитата, докато по крилата ще действат Коке и Тоньо.

За Атлетик аут са Микел Баленсиага (контузен) и Юри (наказан), а под въпрос са Раул Гарсия и Микел Рико. Иниго Мартинес ще запълни празнината отляво на отбраната. Муниаин, Хосе и Ечеберия ще действат в средата на терена, докато Иняки Уилямс, Аритс Адуриц и Раул Гарсия ще водят атаката на тима.

Атлетик пътува за Валенсия след успеха с 4:0 над Уеска в първи мач от 1/16 финалите на турнира за Купата на краля.

Срещата между Леванте и Атлетик Билбао е в понеделник, 3 декември, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.