С всеки един изминал ден изглежда, че операция „Ойкос” постепенно се разкрива и разобличава. Темповете са твърде бавни за скоростна развръзка, но виновните страни изглежда, че възможно най-скоро ще поемат съответните отговорности. Предполагаемият предводител на групата футболисти, уреждали мачове, е бившият футболист Карлос Аранда. Името му бе посочено от El Pais, а медията има достъп до подслушванията, направени на телефона му през последните години, откак криминалният заговор е в ход.

Един от тях излезе „на светло” на 21-и май 2017-а година и съвпада с мача между Малага – Реал Мадрид. Мач, който увенчава шампионската титла на Реал със Зинедин Зидан. Тогава Аранда е опита да изиграе броя на ъгловите удари в мача чрез своя приятел – Рекио, който тогава е носил фланелката на южняците.

Според разговорите, преслушвани от полицията, Аранда се е договорил с броя на корнерите с Рекио в малагийския квартал Ел Пало. Рекио, който сега играе за Леганес, тогава бе част от отбора на Малага. В деня на мача, 22-и май, Аранда разговаря с Рекио по телефона, за да се оплаче от провала на плана.

Аранда: Виж, погледни, погледни, попитахте, ти, ти, аз те попитах за точно 14 ъглови удара, а те са 16, задник.

Рекио: 16 корнера в мача?

Аранда: Имаше 16 ъглови удара в мача, а трябваше 14. Невероятни идиоти, бях в къщата си, станах от дивана и започнах да се удрям по главата”, пишат от медията в сайта си.